Leto môže byť ešte ďaleko, no nikdy nie je príliš skoro popremýšľať o tom, ako si ochrániť svoju pokožku. Pre väčšinu ľudí to znamená natrieť sa opaľovacími krémami, ktoré marketingové spoločnosti odporúčajú na každom kroku.

Zatiaľ čo my potrebujeme ochranu, aby sme predišli popáleninám kože, celkom sa vyhýbať slnečným lúčom nie je ideálne.

Prečo sa nemôžeme slnku úplne vyhýbať
Slnko zabezpečuje, že sa v tele vyrobí D, ktorý je dôležitý pre celú radu metabolických procesov v našom organizme.

V poslednej dobe sme si však vytvorili zo slnka strach a výsledkom toho je, že tak ako dospelí, ako aj deti natierame rôznymi toxickými a hormonálne aktívnymi látkami.

Veda už dlho poukazuje na skutočnosť, že to, čo si dávame na kožu, končí v našom tele, a to veľmi rýchlo. Početné štúdie z celého sveta skúmali opaľovacie krémy, vyhodnocovali ich zložky a ako prenikajú do pokožky po o aplikácii.

Jedna štúdia, ktorú uskutočnila Fakulta farmácie na Univerzite v Manitobe v Kanade, sa snažila vyvinúť metódu kvantifikácie vplyvu bežných opaľovacích krémov.

Výsledky preukázali výrazný prienik bežných opaľovacích krémov do pokožky, čo znamená, že všetky ich chemikálie vstúpili do viacerých telesných tkanív.

Štúdia publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives zasa ukázala výrazný pokles hormonálnych chemických aktívnych látok, ktoré sa bežne nachádzajú v produktoch osobnej starostlivosti potom, čo účastníci prešli na čistejšie výrobky.

Tieto chemikálie zahŕňajú oxybenzon, triclosan, parabény, ftaláty a ďalšie. Všetky uvedené zložky sa nachádzajú vo väčšine populárnych opaľovacích krémov.

Takže, ponúka sa ďalšia otázka: Mali by sme sa znepokojovať nad tým, že nám látky používané na výrobu opaľovacích krémov vstupujú do krvného obehu?

Spoločnosti vyrábajúce opaľovacie krémy, ktorých zisk plynie z predaja opaľovacích krémov nám vravia, že báť sa nemáme čoho. O dôveryhodnosti mnohých korporácií sme sa však už presvedčili viackrát na vlastnej koži.

Nebolo to tak dávno, ako firmu Johnson & Johnson uznali vinnou za to, že úmyselne uviedla na trh detský púder s obsahom rakovinotvornej látky. Viac sa o tom môžete dočítať tu.

To je presne dôvod, prečo sme chceli upozorniť na článok publikovaný v časopise Huffington Post s názvom „S dovolením, potrebujem svoje dieťa natrieť týmto toxickým smrtiacim krémom.“

V uvedenom článku matka Sarah Kallies hovorí, aká je vyčerpaná z toho, ako sa snaží vyznať v dnešnom svete a robiť to najlepšie pre svoje dieťa, keď všetko, všetko nás pomaly zabíja.

Veda tvrdí, že každý nákup, ktorý pre svoje dieťa urobí, existujú na jednej strane tvrdenia aké je to Úžasné a na strane druhej varovania o toxicite. Preto upozorňuje na to, aké mätúce to môže byť pre rodičov.

Sme zaplavení množstvom informácií, ktoré sa líšia v závislosti od zdroja na množstvo rôznych tém, takže je ťažké rozhodnúť sa bez toho, aby sme si dvakrát všetko nezhodnotili.

Vieme, že rôzne chemikálie nájdené v opaľovacích krémoch sú toxické a tiež vieme, že naša pokožka absorbuje čokoľvek, čo si na ňu natrieme. Nižšie uvádzame niekoľko príkladov týchto chemikálií:

Článok pokračuje na ďalšej strane.