1. Oxybenzon
Táto zložka je v skutočnosti najviac znepokojujúca. Môžeme ju nájsť vo väčšine populárnych opaľovacích krémov.

Používa sa preto, aby účinne absorbovala ultrafialové svetlo. Verí sa, že spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a poškodenie buniek, ktoré by mohlo podporiť rakovinu.

Ako uvádza americká nezisková organizácia Environmental Working Group (Pracovná skupina pre životné prostredie):

„Chemický oxybenzone, bežne používaný v opaľovacích krémoch, preniká do pokožky, dostáva sa do krvného obehu a pôsobí ako estrogén v tele. Môže vyvolať alergické reakcie.

Údaje sú predbežné, ale štúdie preukázali vzájomný vzťah medzi vyššími koncentráciami oxybenzonu a poškodením zdravia. Jedna štúdia spojila oxybenzone s endometriózou starších žien.

Ďalšia štúdia zistila, že ženám, ktoré mali vyššiu úroveň oxybenzonu počas tehotenstva, sa narodili dcéry s nižšou pôrodnou váhou.“

Existujú mnohé ďalšie štúdie o uvedenej chemikálie.

Napríklad, jedna štúdia uskutočnená na Katedre klinickej a experimentálnej endokrinológie na Univerzite v Göttingene v Nemecku pozorovala regulačné účinky na expresiu receptora pre oxybenzon, ktoré naznačujú narušenie tvorby hormónov štítnej žľazy.

Štúdia z Inštitútu farmakológie a toxikológie na Univerzite v Zürichu zasa zistila, že oxybenzon môže tiež napodobniť účinky estrogénu v tele a podporiť rast rakovinových buniek.

Štúdia prevedená Queensland Cancer Fund Laboratories na Inštitúte zdravotného výskumu Queensland v Austrálii skúmala význam systémovej absorpcie opaľovacích krémov. Výskumníci zistili, že oxybenzone potláča rast buniek a syntézu DNA a spomaľuje progresiu v prvej zo štyroch fáz bunkového cyklu.

Zistili, že opaľovací krém spôsobuje mitochondriálny stres a zmeny v príjme drog v niektorých bunkových radách.

Štúdia publikovaná v časopise Health Science na Národnom inštitúte pre vedy o zdraví v Japonsku skúmala UV stabilizátory používané v obaloch potravín ako plastové prísady.

Bolo zistené, že niektoré UV stabilizátory v opaľovacích krémoch mali estrogénne účinky v teste MCF-7 buniek rakoviny prsníka, rovnako ako v teste na nevyspelých potkanoch.

Testovali celkom 11 UV stabilizátorov. 20 druhov benzofenónov bolo testovaných s použitím rovnakého testu, ktorý preukázal ich estrogénnu aktivitu.

Tento zoznam by mohol pokračovať ďalej a ďalej.

2. Retinylpalmitát (syntetická forma vitamínu A)
Štúdia uskutočnená americkými vládnymi vedcami naznačuje, že retinylpalmitát môže urýchliť rozvoj kožných nádorov a poškodení, keď sa aplikuje na pokožku za prítomnosti slnečného žiarenia.

„Retinylpalmitát vybralo Centrum pre bezpečnosť potravín a aplikovanú výživu pre fotografickú toxicitu a testovanie fotokancerogenity na základe čoraz častejšieho používania tejto látky v maloobchodných kozmetických výrobkoch používaných pri opaľovaní.“, hovorí správa Národného toxikologického programu z októbra 2000.

Ako vysvetľuje Dr. Joseph Mercola, opaľovacie krémy tak môžu v skutočnosti zvýšiť rýchlosť, pri ktorej sa rakovinotvorné bunky rozvíjajú a rozšíriť rakovinu kože, pretože obsahujú syntetický vitamín A a jeho deriváty, retinol a retinylpalmitát.

3. Vonné prísady
Vôňa sa vzťahuje na rad škodlivých chemikálií, ktoré narúšajú hormonálnu tvorbu.

Najčastejšie používané látky na zvýraznenie vône krémov na opaľovanie sú parabény, ftaláty a syntetické pyžmo.

Vystavenie sa slnečnému žiareniu vás môže ochrániť pred rakovinou
Slnko nie je také zlé, ako je občas prezentované v médiách. Firmy sa totiž viac zaujímajú o zisk a nie o ľudí. Ak by nám hovorili pravdu, že slnečné žiarenie nás môže ochrániť pred rakovinou, potom by sme si nekupovali ich opaľovacie krémy.

Rovnako niektoré štúdie preukázali toto spojenie, že primerané množstvo slnečného žiarenia nás môže skutočne ochrániť pred rakovinou kože.

Ako už pravdepodobne viete, ľudia potrebujú slnečné žiarenie, aby získali vitamín D. Spáleniny od slnka sú skutočne znepokojujúce a existujú mnohé štúdie, ktoré ich spájajú so vznikom melanómu.

Avšak vzhľadom k širokej škále faktorov, ako sú kultúrne zmeny a marketingové kampane, sa naša pokožka údajne stala menej odolná voči slnku. Nie je to pravda.

Ak trávite väčšinu času na slnku, vaša pokožka sa prispôsobí a vybuduje si prirodzenú imunitu. Sme prirodzene stavaní na to, aby sme prijímali slnečné svetlo. Existujú alternatívne spôsoby, ako sa môžete ochrániť pred spálením od slnka.

Môžete si zakúpiť prírodné opaľovacie krémy bez škodlivých chemikálií. Spochybňovanie reklám zadávaných veľkými výrobcami opaľovacích krémov je zásadné pre naše zdravie v dnešnej dobe informačného povedomia.

Len 10% všetkých prípadov rakoviny sa pripisuje všetkým formám radiácie a UV žiarenie je veľmi malou časťou širokého spektra žiarení.

Keď za rakovinu kože automaticky viníme slnko, tak nezamýšľame sa nad inými príčinami vzniku tohto ochorenia. Arzén, nájdený v celej rade prípravkov, ktoré používame v domácnosti, pesticídy či konzervanty sú zrejme jej hlavnou príčinou.

Opaľovacie krémy obrovskou mierou prispievajú k hromadeniu toxínov v tele, ktoré sú absorbované za niekoľko sekúnd po aplikácii.

Nie je dôležité vedieť, čo si dávame do tela?

Článok pokračuje na ďalšej strane.