Kto by nepoznal kultový český seriál “Žena za pultom.” Regály plné všelijakých chlebíčkov, zákuskov, čokolád, mäso rovno z bitúnkov a ďalšieho konzumného tovaru pre všetkých. Ako to bolo naozaj, vedia len pamätníci tej doby.

Skutočná dostupnosť jednotlivých zložiek sortimentu bola koľkokrát na smiech; na mäso sa stála rada, často veľmi dlhá a na niekoho sa ani nedostalo, pomaranče, mandarínky alebo banány sme vôbec nepoznali a vajíčko s prekvapením (kinder surprise) bola španielska dedina. Hlavne, že mlieka v sáčku bolo vždy dosť.

Napriek tomu sa v posledných rokoch objavujú názory, že za “komunistov” to bolo lepšie. Je to väčšinou práve v súvislosti s potravinami, ich cenou aj kvalitou. Bohužiaľ ľudia zabudli, čo ešte iné v tej dobe bolo; takmer nulová informovanosť obyvateľstva o čomkoľvek, čo sa netýkalo výročných zjazdov KSČ a podobných akcií.

Zámerne bol vyvolávaný mylný dojem , že všetko okolo je zdravé a neobsahuje žiadne škodliviny. Ak napriek tomu niekto prišiel na fakt, že je vo výrobku (a nemáme na mysli iba potraviny) nebezpečná látka, zmietla sa táto informácia pod koberec.

Tieto správy sú dôležité hlavne pre nefajčiarov, abstinentov, športovo založených ľudí a ostatní, ktorí dbajú o svoje zdravie, a napriek tomu sa u nich vyskytla napr. rakovina hrubého čreva, alebo upchávanie tepien a ciev, vďaka čomu prišli o nohu. “Ako je to možné?” Pýtajú sa. “Nefajčím, nepijem, zdravo jem, športujem a mám takú hroznú chorobu”.

Áno, toto všetko sú s veľkou pravdepodobnosťou následky nehovorenia pravdy o tom, čo sa pridávalo do “kvalitných tuzemských výrobkov” v časoch, keď vládol režim, v ktorom všetci všetko všetkým dali a všetci všetko mali dohromady.

Tu si môžete prečítať o niekoľkých z nich:

Článok pokračuje na ďalšej strane.