“Je to dravec a včelstva drsne napáda. Trpia tým predovšetkým včelári vo Francúzsku, “ povedal Tomáš Görner z Agentúry ochrany prírody. Francúzi podľa neho šírenie ázijských sršňov nezachytili včas, neriešili ho a teraz s ním majú veľký problém.

Tento invázny druh je výrazné nebezpečenstvo aj pre slovenských včelárov, sršňom ázijským ale vraj čeliť dá. Nie je to však jednoduché. “Keď sa budú hniezda odstraňovať a vytvorí sa jednotná stratégia, tak sa proti sršňom ázijským brániť celkom dá. Môže pomôcť aj poriadna chladná zima, “ vysvetlil Tomáš Görner s tým, že ázijským sršňom sa darí predovšetkým na teplom juhu Francúzska.

Včelári si blížiace sa nebezpečenstvo uvedomujú, situáciu ale zatiaľ nijako nerieši. “Neplánujeme žiadne kroky, ani nevieme, aké by mali byť. Preventívne opatrenia si predstaviť neviem, situáciu nesledujeme. Až sa tu sršeň ázijský objaví, tak sa tu objaví, “ povedala predsedníčka zväzu včelárov Jarmila Machová.

” Pretože ide o nepôvodný invazívny druh, má jeho sledovanie a prípadnú likvidáciu v kompetencii Ministerstvo životného prostredia. V záujme našich včiel by sme sa samozrejme mohli zapojiť do projektov, ako invázii čeliť, “ doplnila.

Zatiaľ najbližšie hlásenia sršňa ázijského opakovane prišlo minulý rok zo západu Nemecka. Ázijský príbuzný naším sršňom sa na Slovensku v najbližších rokoch podľa Tomáša Görner neukáže. “Myslím, že je to horizont piatich, desiatich rokov a bohvie či vôbec. Záleží, ako sa bude šíriť cez Nemecko, “ odhadol Tomáš Görner.

“Ak niekto tohto sršňa uvidí, mal by to ideálne nahlásiť nám, Agentúre ochrany prírody a krajiny.

Podľa Görnera nemusí prítomnosť ázijského sršňa znamenať nič fatálneho. Musí sa ale postupovať rýchlo a koordinovane. Ľudia by hlavne mali zachovať pokoj a likvidáciu invázneho druhu nechať na odborníkov. “Bojím sa, že ako sa tu objaví tento druh sršeňa, tak ľudia budú likvidovať akékoľvek hniezda,” uzavrel.

Sršeň ázijský sa dostal do Európy v roku 2004 na čínskej nákladnej lodi v kontajneri s bonsajmi. Po kontinente sa začali šíriť z Francúzska rýchlosťou zhruba 100 kilometrov za rok, ale poslednou dobou sa rýchlosť šírenia spomaľuje. Sršne boli spozorovaný v Španielsku, Portugalsku, Taliansku i Belgicku.

Sršeň ázijský je o niečo menší ako Sršeň obyčajný a pre človeka nepredstavuje väčšie nebezpečenstvo. Agresívne však napáda včely medonosné, ktoré sa proti nej nedokážu nijako brániť.

FOTOGALÉRIA:

ZDROJ: blesk.cz