Smerom k Slovenskej republike sa blíži extrémne agresívny druh sršňa z Ázie. Tento nepôvodný druh bol v minulých rokoch opakovane videný v Nemecku a podľa niektorých odborníkov by dnes mohol byť už v Bavorsku! Pri takejto rýchlosti šírenia je v podstate len otázkou času, než sa sršeň ázijský objaví u nás.

Sršeň ázijský je mimoriadne agresívny invázny druh. V roku 2004 jednu jej kráľovnú do Francúzska zaviezla čínska obchodná loď a sršeň sa odvtedy šíri Európou ako mor. Rýchlosť postupu z prvých rokov (100 kilometrov za rok) sa podľa všetkého spomalila, napriek tomu však reálne hrozí, že sa v horizonte niekoľkých rokov agresívny sršeň objaví aj v Slovenskej republike.

“Druh sa stále šíri na východ a na sever. Predpokladám, že v súčasnej dobe bude už v Bavorsku. Odhadujem tak 150 až 200 kilometrov od českých hraníc, možno aj bližšie, “ povedal pre Jakub Straka z entomologického oddelenia Katedry zoológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Karlovej.

Sršeň ázijský je podľa odborníkov oveľa agresívnejší než Sršeň obyčajný. Je síce menší, ale o to nepríjemnejší. Zatiaľ čo naše sršne na človeka zaútočia len v bezprostrednom ohrození, ázijský sršeň nemá k napadnutiu človeka nikdy ďaleko.

Vyprovokovať ich dokáže aj samotná prítomnosť ľudí neďaleko hniezda, svoju obeť navyše prenasleduje tak dlho, kým jej nedá žihadlo. Sršeň ázijský je ale okrem človeka extrémne nebezpečný aj pre včely.

Článok pokračuje na ďalšej strane.