Napriek tomu, že prešlo 33 rokov od výbuchu v Černobyle, zdravotné následky tohto ožiarenia ešte stále ničia ľudí, ktorí žili v blízkosti elektrárne.

Janina Scarlet vždy vie, kedy príde búrka.”Migrény dostanem vždy, keď sa zmení počasie” povedala pre Business Insider.

Jadrová elektráreň v Černobyle explodovala 26. apríla 1986. Stalo sa to len 180 kilometrov od mesta Vinnitsia, kde sa Janina narodila, a len pár mesiacov po jej tretích narodeninách.

Rádioaktívne úlomky uvoľnené do atmosféry dosiahli riečne mesto Vinnytsia asi 200 míľ ďaleko, kde žila rodina Scarletovcov.

“Prvých pár týždňov, hoci sme vedeli, že sa niečo deje v jadrovej elektrárni v Černobyle, nehovorilo sa o jej rozsahu,” povedala Scarlet. “Bolo nám povedané, že všetko je v poriadku. Výsledkom bolo, že ľudia na Ukrajine boli naďalej vonku a dýchali čerstvý vzduch a pili neprevarenú vodu a jedli surové ovocie. A to všetko bolo otrávené.”

Napriek tomu, že prešlo 33 rokov od výbuchu v Černobyle, zdravotné následky tohto ožiarenia ešte stále ničia ľudí, ktorí žili v blízkosti elektrárne.

Katastrofa v Černobyle nesie priamo vinu za menej ako 50 úmrtí na otravu ožiarením, ale mnohí výskumníci hovoria, že úplná smrť z výbuchu v Černobyle a jej pretrvávajúce účinky nikdy nebudú známe.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že nakoniec môže byť katastrofa zodpovedná za približne 5 000 úmrtí na rakovinu.

Po nehode sa všetko v okruhu 30 kilometrov od jadrovej elektrárne považovalo za mimoúrovňové. Rodina Scarletovcov však žila mimo tejto malej oblasti, takže zostali vo väčšej zóne spadu deväť rokov po Černobyle. Pamätá si, že bola dlhú dobu chorá a nechodila do školy, ale do nemocnice.

Dokonca aj jednoduché prechladnutie bolo niečo, čo predstavovalo pre môj imunitný systém naozaj ťažké časy,” povedala. “Dostala som krvácanie z nosa, ktoré sa nezrážalo.”

Článok pokračuje na ďalšej strane.