V Chorvátsku sa objavili správy, že pár metrov od pláže zbadali žraloka. Na Makarskej riviére bol videný žralok mako. Turisti ho natočili tiež pri ostrove Korčula. Výskyt tohto druhu žraloka, ktorý je človeku nebezpečný, tak zasial do turistov obavy. Opýtali sme sa odborníka, či je panika skutočne na mieste.

Fotograf, cestovateľ, autor kníh a dobrodruh Richard Jaroněk sa vo žralokoch a podvodnom svete vyzná. Opísal, ako vlastne žralok vyskytujúci sa na pobreží, kam teraz mieri tisíce turistov, funguje a či je dôvod na obavy .

Je strach ľudí v Chorvátsku oprávnený?
Nie. Nie je. Je pravdou, že žraloky sa v Stredozemnom mori vyskytovali od nepamäti, a dokonca najväčšie dve žraločie samice veľkého bieleho žraloka boli ulovené na Malte (6,3 m cca 3,3 tony). A to dvakrát po sebe. To, že sa dnes objavia žraloky v týchto vodách, je skôr výnimkou, skôr zázrakom.

Priplávajú za loďami, ktoré plávajú Gibraltárom, a ťahajú sa za nimi, pretože lode sa zbavujú biologického odpadu a tým prirodzene za ním aj tiahnu žraloky. Žralok nie je nezmyselne reagujúci a hlúpo reagujúci tvor, ktorý napáda ľudí, sotva vojdú do vody.

Uvedomme si jednoduchú štatistiku, ktorá je už dvadsať rokov nemenná. 5 mŕtvych na celej planéte počas roka. To je štatistika tak nízka, že skôr vyhráme v športke či nás zabije meteorit. Žralok je veľmi opatrný lovec, ktorý útočí veľmi cielene na svoju korisť. A človek do jeho jedálnička nepatrí. Tých päť nešťastníkov ročne sú len smutné chyby. Čítajte ďalej aké…

Článok pokračuje na ďalšej strane.