Sladký podtón by v budúcnosti mohla mať liečba pľúcnych ochorení. Vyplýva to z výskumu, ktorý uskutočnila manchesterská univerzita a ktorého výsledky zverejnila v lekárskom časopise Nature Immunology. Glukóza obsiahnutá v cukre má podľa štúdie zásadný vplyv na bunky dýchacieho systému a v konečnom dôsledku môže pomáhať liečiť zápalové ochorenia.

Vedcov myšlienka liečby pomocou inhalácie cukru napadla pri výskume vplyvu glukózy na imunitný systém respiračného ústrojenstva. Objavili, že zablokovaním receptorov citlivých na cukor dôjde k oslabeniu zápalov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v alergiách alebo pri astme.

Z toho by vyplývalo, že človek s pľúcnym ochorením potrebuje prijímať menej cukru. Lenže výskumníkov napadol opak – keď ho prijme viac, naštartuje to imunitný systém, ktorý sa s infekciou vysporiada.

“Je možné, že provízie glukózy môžu zvýšiť zápaly a tým ochrániť pred niektorými pľúcnymi infekciami,” uviedol v štúdii jej vedúci lekár Andrew MacDonald. “Nie je vylúčené, že inhalovanie cukru bude raz krátkodobá terapia, ktorá môže fungovať ako liečba,” myslí si.

Presný spôsob inhalácie cukru v texte uvedený nie je. Pretože ide ale o látku, ktorá v teple mení štruktúru, jej vaporizácia a klasické inhalovanie nie je možné. Ponúka sa tak šnupanie nosom vo forme prášku.

Článok pokračuje na ďalšej strane.