Dobrý i zlý cukor
Vedci svoju teóriu testovali na myšiach, respektíve jej krvných bunkách nazvaných makrofágy. Tie sú dôležitou súčasťou imunitného systému, kde plní úlohu akýchsi “vysávačov”, pretože odstraňujú škodlivé organizmy a materiál. Manchesterský tím odhalil, že makrofágy potrebujú dostatok glukózy, aby fungovali na maximum.

Cukor tak vo výsledku môže pomôcť aj ublížiť, záleží na chorobe. Keď ho bude veľa, dokáže zhoršiť problémy, ako je astma alebo parazitické infekcie pľúc vyskytujúce sa v Afrike a Európe. Makrógy by u týchto chorôb mali mať cukrové receptory zablokované. Oproti tomu stimulovanie cukrom môže vyvolať chcenú imunitnú reakciu u bronchiálnych infekcií, pri ktorých sa kašle.

“Ochorenie dýchacieho systému spôsobujú utrpenie ako vo vyspelom, tak rozvojovom svete. Stovky ľudí sú len v Británii každý deň prijímaných do nemocníc s astmatickými záchvatmi . Rovnako tak Ázia a Afrika trpí potenciálne smrteľnými parazitickými infekciami pľúc. Zistenie, že úprava úrovne glukózy môže byť raz kritickým faktorom pri liečbe týchto chorôb, je neuveriteľne vzrušujúce, “uzatvára Andrew MacDonald.

FOTOGALÉRIA: