4. Semená a orechy
Orechy, ako napríklad mandle alebo para orechy, obsahujú selén, ktorý je silným protirakovinovým agentom.

Také slnečnicové alebo tekvicové semienka sú zasa bohaté na vitamín E a zinok.

Vitamín E posilňuje váš imunitný systém, kým zinok napomáha absorpcii vitamínu C a plní tiež niekoľko ďalších dôležitých funkcií pri podpore imunity.

5. Čaj z čajovníka (čierny, zelený)
Čaj z čajovníka obsahuje látky známe ako katechíny. Ide o zlúčeniny, ktoré zastavujú rast nádorových buniek a chránia pred genetickými mutáciami, ktoré by mohli viesť k rakovine.

Ukázalo sa, že pravidelná konzumácia zeleného čaju znižuje riziko rakoviny žalúdka v porovnaní s tými, čo ho nepijú. Štúdie tiež zistili, že pravidelní popíjači čaju majú znížené aj riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc.

Okrem zeleného čaju majú protirakovinové účinky aj ostatné druhy čajov – biely, čierny či oolong zelený.

O tom, čo všetko dokáže zelený čaj, sme písali v článku: Pozrite sa, čo dokáže spraviť jedna šálka zeleného čaju s vaším telom.

6. Žltá a červená paprika
Žltá a červená paprika sú plné vitamínu C, beta-karoténu a ďalších prospešných látok s protirakovinovými účinkami, ktoré posilňujú váš imunitný systém a neutralizujú toxíny.

Ďalšími zdrojmi hodnotných látok s protirakovinovým účinkom sú aj sladké zemiaky, mrkva a sušené marhule (nesírené).

Záver
Samozrejme, potravín s protirakovinovými účinkami je omnoho viac.

V tomto článku sme sa snažili priniesť aspoň tie bežné, ktoré by nikto z vás nemal mať problém zaradiť do svojho každodenného jedálnička.

ZDROJ: vylectese