Jediným kritériom, ktoré ľudia zvyčajne majú pre tvorbu šalátov je, že suroviny vyberajú len podľa chuti. Napriek tomu existujú aj iné veci, ktoré je potrebné zohľadňovať.

Niektoré ingrediencie sa totiž k sebe navzájom v šaláte nehodia. No a jednou z takýchto kombinácií sú práve uhorky a paradajky.

Prečo nikdy nejesť uhorky s paradajkami
Každá z týchto potravín ma iný čas potrebný na trávenie.

Podľa Ayurvedy by sme mali poznať dĺžku času potrebnú na trávenie u každej potraviny a následne spolu konzumovať len také, ktorých čas je podobný.

Ak naraz zjete potraviny s krátkym aj dlhým časom trávenia, potom ľahšia potravina opustí žalúdok až vtedy, keď je tá druhá úplne strávená. Avšak jej dlhší pobyt v žalúdku môže byť pre telo škodlivý, hlavne vtedy, ak obsahuje cukry.

Tie sa totiž v žalúdku začnú kvasiť a kyseliny sa následne môžu uvoľňovať do čriev, prípadne späť do pažeráka vo forme refluxu, čo vyvolá pálenie záhy.

V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k miernej otrave z jedla. Vy si tak namiesto jeho vychutnania privodíte iba ťažkosti.

Navyše, takéto kvasenie cukrov v žalúdku často vyvoláva tvorenie plynov, nadúvanie brucha a následné bolesti žalúdka aj čriev.

Uhorky a paradajky jednoducho nie sú kompatibilné potraviny a nikdy by sa nemali konzumovať spoločne.

Ďalšie kombinácie jedál, ktoré spolu nejedzte:
Okrem uvedeného príkladu existujú aj mnohé ďalšie nevhodné kombinácie potravín. Tu je ďalších 8:

Článok pokračuje na ďalšej strane.