Čo je laserová liečba
LASER, ktorý je anglickým akronymom pre zosilnenie svetla stimulovanou emisiou žiarenia, sa používa na liečbu nežiadúcich účinkov iných spôsobov liečby rakoviny, ako aj rakoviny samotnej.

Robí to nasledovne:

Znižuje alebo ničí nádor pomocou tepla.
Aktivuje chemikáliu, nazývanú fotosenzibilizátor, ktorý zabíja len rakovinové bunky.

3 typy laserov na liečbu rakoviny

1. Laser CO2
Tento laser poraní alebo vyparí tkanivo. Vzniká pri ňom len malé krvácanie a veľmi malé poškodenie okolitých alebo hlbokých tkanív.

Používa sa predovšetkým na prekarcinómy a tie karcinómy, ktoré sú zatiaľ v počiatočných štádiách.

2. Argónový laser
Tento laser pôsobí podobne ako laser CO2, ale do tkaniva preniká len do malej vzdialenosti.

Používa sa na liečbu kožných ochorení, niektorých očných nádorov a príležitostne na odstránenie polypov z hrubého čreva skôr, ako sa vyvinie rakovina.

Môže sa používať s liekmi citlivými na svetlo, ktoré zabíjajú rakovinové bunky.

3. Nd:YAG laser
Neodym: ytrium-hliníkový-granátový laser preniká hlbšie do tkanív než iné lasery. Môže rýchlo vytvoriť krvnú zrazeninu a účinne sa dostane do ťažko dostupných miest, ako pažerák alebo hrubé črevo.

Tento laser je možné aplikovať prostredníctvom drobných optických vlákien, ktoré môžu byť ohnuté. Preniká do nádoru a vyhrieva ho, aby zničil rakovinové bunky.

Obmedzenia liečby laserom
V súčasnosti je len málo lekárov a praktických lekárov, ktorí sú školení na používanie laserov. Laserové zariadenie je drahé a objemné, hoci boli vykonané kroky na jeho zdokonalenie.

Pre všetkých pacientov v nemocničnej izbe platia mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, pretože svetlo z lasera môže byť veľmi škodlivé pre nechránené oči.

A čo je najdôležitejšie, účinky laserovej liečby nemusia trvať dlho, preto je ich potrebné zopakovať aby sa dosiahlo úplné vyliečenie.

Článok pokračuje na ďalšej strane.