Nájde sa snáď v každej domácnosti a pri bežnom varení je takmer neodmysliteľná. Majorán záhradný alebo majoránka – ako sa toto korenie zvykne v našich končinách nazývať – ​​sa nájde snáď v každej slovenskej kuchyni. Napokon, guláš, pečeňové halušky alebo zemiakové placky si bez tejto aromatickej bylinky snáď nevieme ani predstaviť.

Málokto však vie, že majorán ani zďaleka nie je obyčajným korením do jedál . Má úžasnú moc, ktorá vám dokáže navrátiť zdravie, pomôcť s bolesťou a ochrániť vás pred mnohými chorobami. Od staroveku sa majoránka používa nielen ako korenie, ale aj ako liek. Hlavne na liečbu tráviaceho a dýchacieho systému. Čaj z majoránky posilňuje imunitný systém, lieči  z alergií, chronickej bronchitídy, zápchy.

Majoránka má mierny sedatívny účinok. Je užitočný pre ženy s bolestivou menštruáciou, ako aj pre zmiernenie príznakov predmenštruačného syndrómu.

Hlavné liečivé účinky majoránky :
Najsilnejší bylinka na trávenie a neoceniteľný pomocník pri nadúvaní
Upokojuje podráždený žalúdok.
Výborná na chudnutie a detox.
Bojuje proti nespavosti.
Zlepšuje trávenie a urýchľuje metabolizmus.
Odstráňuje nadúvanie a plynatosť.
Pomoc pri zápche aj pri hnačke (obnovuje správnu funkciu čriev).
Uvoľňuje bolestivé kŕče .
Bojuje a predchádza črevným infekciám .

Na podporu trávenia sa odporúča čaj z majoránky . Pokojne si môžete dopriať aj 3 šálky denne . Pripravuje sa ako bežný čaj – zalejete, necháte pár minút lúhovať a vypijete .

Chráni srdce a čistí cievy
Pre kardiovaskulárnu sústavu je majorán ohromným pomocníkom. Odstraňuje usadeniny v cievach a tepnách, znižuje hladinu škodlivého cholesterolu a upravuje krvný tlak. Tiež zlepšuje krvný obeh a znižuje riziko infarktu.

Silné protizápalové a antibakteriálne účinky
Málokto vie, ako silný je majorán v boji proti chrípke a horúčke . Odvary a čaje z majoránky (predovšetkým čerstvého) bojujú proti vnútorným zápalom, s ktorými telo bojuje. Je silným protivníkom chrípky, svalových kŕčov, zápalov pri reumatizme a dokáže poraziť aj migrénu. Majorán tiež uvoľňuje upchaté dutiny a rozpúšťa hlien.

Článok pokračuje na ďalšej strane.