Recepty z banánov. Medzi moje obľúbené patria napríklad tieto banánové muffiny. 

Majú totiž viacero predností:

  • Do 12 muffinov sa zmestia až 4 banány.
  • Sú rýchle na prípravu.
  • Sú úžasne vláčne a mäkké.
  • Sú chuťovo variabilné.
  • Do muffinov môžete pridať vanilkovú esenciu, koreniny, kakao, či kôru alebo šťavu z citrusov.

Recept na 12 banánových muffinov.

Čas prípravy: 10 minút + pečenie 20 – 25 minút

Suroviny:

  • 4 prezreté banány
  • 1 vajce
  • 75 g roztopeného masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 200 g múky (ja používam zmes 100 g polohrubej pšeničnej múky a 100 g hladkej špaldovej múky)
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva (ideálne bez fosfátov)
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • + rastlinný olej na vymastenie muffinovej formy

TIPY NA DOCHUTENIE MUFFINOV:

Korenisté muffiny: do cesta pridajte 1 zarovnanú ČL ml. kardamomu, 1 zarovnanú ČL ml. škorice, 1/2 ČL ml. klinčeka a štipku muškátového orieška
Banánovo-kakaové muffiny: do cesta pridajte 2 zarovnané PL kakaa
Vanilkové muffiny: do cesta pridajte 1 ČL vanilkovej esencie
Banánovo-citrusové muffiny: do cesta pridajte kôru a šťavu z 1/2 citróna, limety alebo pomaranča v bio kvalite

Postup

1. Roztopte maslo. Kým si nachystáte ostatné suroviny, vychladne na použiteľnú teplotu. Vajíčko vyberte z chladničky aby sa trocha prehrialo.

2. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Formu na muffiny vymažte rastlinným olejom, alebo vyložte košíčkami na pečenie. Ja osobne pečiem bez košíčkov, možno je to menej pekné, ale je to bez zbytočného odpadu a bez nervov pri odbaľovaní muffinov z košíčkov. Kým sú teplé, resp. pár hodín po upečení ostáva na papieri dosť veľa cesta.

3. Banány rozmačkajte vidličkou na kašu.

4. V jednej miske zmiešajte mokré ingrediencie – najskôr rozšľahajte vajce, potom pridajte banány a roztopené maslo. Vidličkou vymiešajte tak, aby sa všetky suroviny spojili.

5. Do druhej misy odvážte múku a cukor, pridajte sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešajte. V tomto kroku môžete do cesta pridať koreniny a/alebo kakao.

6. Zmiešajte suché a mokré suroviny. Ak ste sa rozhodli použiť vanilkovú esenciu alebo šťavu a kôru z citrusov, pridajte ich teraz.

7. Cesto rozdeľte do formy na muffiny a vložte do vyhriatej rúry. Teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 20 – 25 minút. Ak ste na pečenie muffinov nepoužili papierové košíčky, z rúry ich ich bude treba vybrať skôr, pravdepodobne už po 20 minútach; vo vymastenej forme budú upečené rýchlejšie.

Dobrú chuť!

ZDROJ: recipes.sparkpeopl