Plantáže paliem olejnatých, o ktorých majitelia tvrdia, že sú šetrné k prírode, podliehajú skaze oveľa rýchlejšie ako klasické plantáže. Tvrdenie o ekologickosti tak neplatí a naopak sú ešte horšie ako tie štandardné. Musí kvôli nim byť vyrúbaných viac lesov a v nadväznosti umrie viac zvierat. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovala Purdue University z amerického štátu Indiana.

U plantáží “ekologických” paliem podľahlo od roku 2007 skaze celkom 38 percent územia, zatiaľ čo pri klasických to bolo iba 34 percent. Viac ďalšieho odlesňovania tak muselo prebehnúť u certifikovaných paliem, hoci o sebe tvrdili, že sú šetrnejšie.

Autori štúdie preto dospeli k názoru, že najrôznejšie certifikáty a značky o ekologickosti len slúžia ako zámienka, ako plantáže ešte viac rozširovať a tým viac prispievať k ničeniu tradičného porastu juhovýchodnej Ázie. Ten je pritom veľmi dôležitý, pretože slúži ako jeden z najviac účinných prostriedkov boja proti globálnemu otepľovaniu, pretože dokáže pohlcovať uhlíkové emisie.

Vedci svoje zistenia založili na 15 rokov dlhom skúmaní, v rámci ktorého analyzovali dáta ako zo satelitov, tak od vládnych agentúr, neziskových organizácií a výročných správ spoločností, ktoré vlastnia plantáže. Celkom preverili 2210 oblastí s oprávnením pestovať palmy olejnej.

Zvieratá trpia kvôli všetkým druhom palmového oleja

Podľa Roberta Gattiho, hlavného autora štúdie, je v konečnom dôsledku skoro jedno, či človek použije “ekologický” palmový olej, alebo ten štandardný. Škody na životnom prostredí páchajú rovnaké. Kvôli obom musí byť zničená rovnaká plocha pôvodných tropických pralesov.

Gatti preto hovorí, že ak miestna vláda nezačne okamžite konať a neukončí súčasnú schému certifikátov, svet počas niekoľkých desiatok rokov úplne príde o prales na juhovýchode Ázie. “Bohužiaľ sme zistili, že neexistuje spôsob, ako vypestovať palmový olej šetrne a bez odlesňovania. Firmy tie certifikáty používajú len ako zámienku, ako pokračovať v podnikaní,” popisoval vedec.

“Tak to jednoducho je. Ak používate palmový olej, či už certifikovaný, alebo nie, ničíte tropické pralesy,”  zdôraznil Gatti. Problém je podľa neho o to väčší, že v pralesoch, ktoré sa kvôli palmám olejným ničia, žijú významné druhy zvierat, ktoré tým prichádzajú o prirodzenú domovinu.

“Každý tropický strom, ktorý je súčasťou tropického pralesa, je niečo ako útulok pre tisícky ďalších druhov – hmyz, vtáky, jašterice, obojživelníky, primáty, paprade, machy – a akonáhle tento strom odstránite, tieto druhy môžu zmiznúť,” vysvetľuje Gatti.

Jediné riešenie? Kompletný zákaz

Osobne si myslí, že ľudia podnikajúci s “ekologickým” palmovým olejom veľmi dobre vedia, že v realite ekologický nie je. Skutočnosti ale tajs, aby mohli pokračovať v obchodovaní.

Jediný faktor, ktorý podľa štúdie skutočne dokázal odlesňovanie kvôli palmovému oleju spomaliť, bol vznik organizácie Okrúhly stôl pre udržateľnú výrobu palmového oleja. Efekt ale trval krátko a dnes je všetko pri starom. Pralesy sa stále rúbu a dopyt po oleji stále existuje, len dnes nové plantáže dostávajú bezvýznamné certifikáty.

Ani jedna z 2210 skúmaných oblastí nedokázala produkovať palmový olej bez výrubu pralesov. Gatti sa preto domnieva, že jediné riešenie je extrémne – kompletne surovinu zakázať. “Ukazuje sa, že inak ako napriek zákazu vývozu palmového oleja to nepôjde. Budeme musieť začať používať v potravinách, kozmetike a biopalivách viac lokálnych surovín,” hovorí vedec.

Štúdia bola zverejnená v odbornom časopise Science of the Total Environment.

Zdroj: sciencedirect.com