Naša tvár, hrudník a genitálie sa hemžia nevábnými roztočmi! Kožník tukový (Demodex folliculorum) je jedným z dvoch roztočov z čeľade trudníkovitých, parazitujúcich na človeku. Osemnohého tvora si nosíme vo vlasových vačkoch, obočí, riasach, ochlpení či v ušnom maze. Práve on podľa odborníkov môže stáť za zhoršením akné a nepríjemnou chorobou zvanou ružovka!

Prvýkrát boli kožníci objavení u psov, kde spôsobovali závažné kožné choroby. V roku 1842 objavil Francúz Berger Demodex folliculorum v ľudskom ušnom maze. ” Žijú vo folikuloch, teda miestach v koži, z ktorých vyrastajú chĺpky či vlasy. Najčastejšie sa objavujú na riasách a na tvári, “ vysvetlila dermatoporadkyňa Alexandra Fričová z kliniky Krásy Phyris.

Možnosť nákazy stúpa s vekom
A máme je takmer všetci! “Uvádza sa, že je napadnutých je 20 až 100% ľudskej populácie. Jeho patogénnosť, teda schopnosť vyvolať ochorenie, je ale nízka, “ upokojuje MUDr. Anna Jiráková, Ph.D. z Dermatológia Prof. Hercogová – Kliniky preventívnej dermatológie. Pravdepodobnosť nákazy vzrastá s vekom, nad 60 rokov sa uvádza nákaza už u viac ako 50 % populácie.

A ako sa roztoče šíria?

Článok pokračuje na ďalšej strane.