Napríklad spoločným používaním uterákov či posteľnej bielizne …

Vplyv na akné i lupienku?
Denník Daily Mail uvádza, že zatiaľ čo pre naprostú väčšinu z nás nie je kožník nebezpečný a desí nás skôr myšlienka, že nám niečo také “býva” na tele, u niektorých jedincov ale môže mať parazit vplyv na rozšírenie akné a zhoršenie choroby zvanej ružovka. Ide o kožnú choroba podobnú akné, ktorá sa prejavuje zčervenalými plochami v tvári a pocitom pálenia.

Ako k tomu môže dôjsť?
Keď roztoč uhynie, vypustí všetok obsah, ktorý za svoj život v tele natrávil. Ten často obsahuje mnoho baktérií a toxínov, ktoré môžu spôsobiť podráždenie tváre, informuje Daily Mail.

Čo na to dermatológovia?
“Štúdia posledných rokov naznačujú, že jeho výskyt u pacientov s rozaceou môže predlžovať výskyt choroby a zvyšovať riziko výskytu zápalových prejavov,” povedala MUDr. Anna Jiráková, Ph.D. z Dermatológia Prof. Hercogová – Kliniky preventívnej dermatológie.

To potvrdzuje aj dermatoporadkyňa Alexandra Fričová: ” V súvislosti s akné alebo rozaceou je spájaný tento roztoč už niekoľko rokov, čo potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia. Zapálené, teplé miesto s dostatkom kožného tuku je ideálnym miestom pre rozmnožovanie Kožníka tukového. Je vysoko pravdepodobné, že pri ťažšej forme akné aj rosacei, bez dlhodobého preliečenia bude kožník stále v tele človeka, “ vysvetlila.

“Z nášho, kozmetického hľadiska však tomu nepripisujeme dôležitosť. Často posielam ženy aj mužov k lekárovi, ktorí siahnu po lokálnych antibiotikách alebo steroidoch, “ upokojuje Fričová.

Článok pokračuje na ďalšej strane.