Parazitom sa páči v dolepovaných riasach
Iní pacienti, ktorí trpia týmito roztočmi, sa môžu sťažovať na svrbenie obočia či očných viečok. Voľným okom neviditeľná, ale v poslednej dobe zjavná, je miera ich premnoženia. ” V našich podmienkach sa viac stretneme s výskytom v očnej línii na úrovni rias, prevažne u dievčat zo semipermanentnými riasami. Nedostatočná hygiena a zle odlíčenú očný make-up mnohokrát spôsobí premnoženie. Oko je napuchnuté, šupinaté, lepí sa a vznikajú nepekné ospalky, “ dodáva Alexandra Fričová z kliniky Krásy Phyris.

Ako sa brániť?
“Bohužiaľ nie je možné vyvarovať sa parazitovi úplne. Určite je ale dôležitá správna starostlivosť k pokožku tváre. Teda jej pravidelné čistenie, ” uzatvára Anna Jiráková, Ph.D. z Dermatológia Prof. Hercogová – Kliniky preventívnej dermatológie.

Čím sa živí?
Záhadou stále je, čím sa mikroskopické parazity živia. Niektorí vedci sa domnievajú, že jedia baktérie na tvári, iní sa domnievajú, že sa živia odumretými kožnými bunkami, ďalší súdia, že mazom, ktorý koža produkuje.

Zoznámte, sa … kožník!
Kožníci sú drobné špecializované roztoče, ich pretiahnuté telo dutníkovitého tvaru so štyrmi pármi zakrpatelých nožičiek je dobre uspôsobené k životu vo folikuloch. Voľným okom sú neviditeľní, merajú zhruba štvrť milimetra.

Vnútri vlasového folikulu v blízkosti mazových žliaz kladie samica 15 až 20 vajec. Podľa Daily Mail zostávajú dospelé samice na jednom mieste, samec opúšťa folikul a hľadá partnerku. Kožníci sú najaktívnejšie v noci a ich životný cyklus trvá okolo 14 dní.

FOTOGALÉRIA:

VIDEO: 

ZDROJ: blesk, youtube.com, dailymail