Príčina prvá: syndróm karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela najčastejšie potrápi tých, ktorí vykonáva nejakú monotónnu prácu – napríklad redaktori, krajčírky alebo hudobníci. Opakované pohyby prstov spôsobujú opuch šliach vedúcich cez úzky kanálik, čo bude mať za následok stlačenie nervu a vzniku nepríjemného brnenia.

Príčina druhá: žilová trombóza

Aj tento zdravotný problém môže spôsobiť znecitlivenie. Dochádza pri ňom k vzniku krvnej zrazeniny, ktorá spomaľuje prietok krvi a narušuje tak dodávku látok dôležitých pre zachovanie funkcie končatín.

Príčina tretia: cievna mozgová príhoda

Toto je tá vôbec najnebezpečnejšia príčina, ktorá môže spôsobiť pocit strpnutých končatín a ktorú je rozhodne potrebné riešiť. Ak sa ku strpnutým končatinám pridajú ešte ďalšie príznaky, ako napríklad bolesť hlavy alebo poruchy reči, potom okamžite vyhľadajte pomoc alebo si zavolajte sanitku.

Príčina štvrtá: roztrúsená skleróza

Roztrúsená skleróza je veľký strašiak, ktorého sa boja muži i ženy. Jedná sa o nepríjemné a veľmi vážne neurologické ochorenie, ktoré poškodzuje mozog a miechu, v dôsledku sklerózy multiplex môže dôjsť k porušeniu priechodu nervových impulzov.

ZDROJ: prosvet.cz