Pri príliš veľkom množstve cukru v krvi sú zmeny v stravovaní priorita. Zmena stravovania by mala byť prvá vec, ktorú zmeníte pri podozrení na vysoký obsah cukru v krvi.
Zmena stravy dokáže urobiť nielen to, že sa začnete lepšie cítiť, ale aj to že dôjde pomerne v krátkom čase k zníženiu krvného cukru.

Najväčším vinníkom označovaným za príčinu zvyšovanie hladiny glukózy v krvi sú sacharidy, konkrétne známe pod starším názvom uhľohydráty.

Jedným zo spôsobov, ako sa potraviny rozdeľujú podľa ich vplyvu na krvný cukor je tzv. Glykemický index, označovaný aj skratkou GI
Čím je číslo GI vyšší tým viac daná potravina zvyšuje krvný cukor. A naopak, čím je nižšia, tým má menší vplyv na hladinu glukózy v krvi.

Používanie tohto rozdelenia potravín je jednoduchšie ako sa zdá.

Dr. Brand- Mellerová navrhuje používať tieto 3 kategórie:
Nízky glykemický index (GI 55 a menej): veľká väčšina ovocia a zeleniny, strukoviny, málo spracované obilniny, celozrnné cestoviny, nízkotučné mliečne výrobky a orechy.
Stredný glykemický index (GI 70 a viac): Biele a sladké zemiaky, kukurica, biela ryža, kuskus, celozrnné raňajkové cereálie.
Vysoký glykemický index (GI 70 a viac): Biele pečivo, sušienky, bagety, koláče, kroasanty, oblátky a väčšina baleniach raňajkových cereálií.

V niektorých krajinách ako Austrália je výber potravín s nižším GI jednoduchý, pretože tento údaj sa nachádza priamo na obaloch potravín. Dobrou správou je, že pomaly sa tento údaj dostáva na obaly aj u nás.

Ak máte vysoký cukor v krvi, začnite nahrádzať potraviny z tretej kategórie potravinami z prvých dvoch kategórií. Z dlhodobého hľadiska sa tak vyhnete vážnym zdravotným ťažkostiam.

ZDROJ: navodynapady.cz