Pardubická nemocnica ponúkla rodine desaťročného Adamka, ktorý je po operácii mandlí a neskorších komplikáciách v kóme, šesť miliónov korún ako zálohu na odškodnenie. Okrem toho by rodina mala neobmedzené čerpanie nákladov na starostlivosť. Povedala to hovorkyňa spoločnosti Nemocnica pardubického kraja Kateřina Semrádová. Informáciu priniesla Česká televízia.

Celkovú výšku odškodnenia nemocnica už v marci vyčíslila na 606 000 eur. Rodina sa súdne žalobou domáha 860 000 eur. K ponuke sa doteraz nevyjadrila, povedala Semrádová.

Vtedy osemročný chlapec bol operovaný v máji 2017. Štyri dni po operácii začal masívne krvácať, následkom čoho má poškodený mozog, a skončil v bdelej kóme.

“Môžeme po dohode s poisťovňami mimoriadne a absolútne neštandardne uvoľniť 235 000 eur po dohode s poisťovňami, ktoré sme rodine schopní previesť na účet. Ak to nebude chcieť, budeme to musieť akceptovať, “uviedla Semrádová.

Rodina podala na nemocnicu niekoľko žalôb. Okrem odškodnenia sa domáhala aj vydania časti zdravotnej dokumentácie, a to kópiu záznamu predoperačného vyšetrenia na prístroji Somnocheck. Nemocnice tvrdila, že to nie je technicky možné, čo vyvrátila výpoveď experta dodávateľskej firmy. V pondelok krajský súd právoplatne rozhodol, že nemocnica kópiu záznamu vydať musí.

Článok pokračuje na ďalšej strane.