Žralok mako, ktorého tento týždeň uzrela a natočila skupina turistov, sa veľmi pravdepodobne presunul. Od chorvátskeho letoviska Makarska sa vydal k pobrežiu ostrova Korčula, vzdialeného od turistického raja vzdušnou čiarou asi 35 kilometrov. Tam ho uzrelo hneď niekoľko svedkov. Lenže netrvalo dlho a po štyroch dňoch sa morský predátor opäť vrátil na pobrežie Makarskej. Aj tentoraz sa ho podarilo natočiť na video. Máme aj mapu výskytu žraloka s jeho predpokladanou trasou.

“Na rozdiel od vôd v tropických oblastiach, v Stredozemnom mori nie sú zatiaľ hlásené žiadne útoky na turistov, ktoré by mal na svedomí žralok. Drvivá väčšina všetkých takýchto situácií je pritom spôsobená vyprovokováním morského predátora. Najčastejšie k nim dochádza, keď je zviera pomocou háku držané na mieste a natáčané kamerou pod hladinou vody, “ upokojuje na webe Dalmácia dnes Pero Ugarković, bývalý redaktor portálu Podvodni.hr a spolupracovník Inštitútu pre oceánografiu a rybolov v Splite.

Vlani v lete žralok usmrtil Čecha v Egypte
Informáciu o opakovanom výskyte žraloka v oblasti Makarskej prinieslo hneď niekoľko chorvátskych spravodajských webov. Pozrite sa vo fotogalérii, kde sa na Jadrane zrejme pohybuje.

Opatrnosť je každopádne na mieste, pretože minulé leto sa stal v Egypte obeťou žraloka Čech († 42), otec dvoch detí. Žralok na neho pred zrakmi jeho ženy zaútočil priamo pri hotelovom móle.

Článok pokračuje na ďalšej strane.