1. Zelený čaj
Zelený čaj sa v tradičnej čínskej medicíne používa už po celé stáročia na liečbu rôznych ochorení. Len nedávno však vedci objavili jeho schopnosť liečiť rakovinu.

Výskumníci z Medicínskeho centra pri Baylorovej univerzite zistili, že aktívna látka v zelenom čaji EGCG (epigalokatechín-3-galát) ničí kmeňové rakovinové bunky a pomáha predchádzať vzniku rezistencie na chemoterapiu.

Látka EGCG sa síce nachádza aj v čiernom čaji, no v zelenom čaji jej je omnoho viac.

Uvedený výskum bol zameraný na liečbu kolorektálnej rakoviny, avšak vedci veria, že zelený čaj funguje rovnako dobre aj pri ostatných typoch rakoviny.

2. Zázvor
Predklinický výskum ukázal, že látka nachádzajúca sa v zázvore, je až 10000 krát účinnejšia pri zabíjaní kmeňových rakovinových buniek než chemoterapia Taxol, ktorá sa zvyčajne používa pri liečbe rakoviny prsníka.

Ide o látku s názvom 6-shogoal. Vytvára sa vtedy, keď sa koreň zázvoru varí alebo suší. Jej účinok sa dosahuje už pri koncentráciách, ktoré nie sú toxické pre zdravé bunky.

Preto, ak chcete vyžiť zázvor pri liečbe rakoviny, neužívajte ho čerstvý, ale ho najprv vysušte alebo uvarte.

Ideálnym spôsobom je očistiť kúsok zázvoru, postrúhať ho, zaliať vriacou vodou a lúhovať zhruba 5 až 10 minút. Takto pripravený čaj následne sceďte, oslaďte medom a dochuťte citrónovou šťavou.

3. Kurkuma
Kurkumín je aktívna látka nachádzajúca sa v korení kurkuma. Jej úžasnou vlastnosťou je, že je schopná ničiť kmeňové rakovinové bunky bez toho, aby poškodila zdravé bežné bunky alebo zdravé kmeňové bunky, ktoré sú potrebné na regeneráciu tkanív.

Ukázalo sa, že kurkuma dokáže cieliť kmeňové rakovinové bunky pri týchto druhoch rakoviny:
rakovina prsníka
rakovina hlavy a krku
rakovina pankreasu
kolorektálna rakovina
nádory na mozgu

Na zosilnenie účinky kurkumy je potrebné ju zmiešať so štipkou čierneho korenia, ktoré obsahuje látku piperín slúžiacu ako katalyzátor. Účinok je ďalej možné zvýšiť zahriatím alebo zmiešaním s olejom, napríklad olivovým.

Kurkumu môžete konzumovať priamo ako korenie alebo vo forme extraktov ako doplnok stravy.

4. Červené hrozno)
Látka obsiahnutá v červenom hrozne pod menom resveratrol, sa v štúdii vykonanej na Pensilvánskej štátnej univerzite ukázala, že ničí kmeňové rakovinové bunky.

Resveratrol sa nachádza v šupkách a kôstkach hrozna. Ničiť rakovinu dokázal nielen v petriho miskách, ale aj v živých myšiach.

Vedci veria, že ich objav povedie k výrobe nových liekov prevažne na kolorektálne typy rakoviny, ktoré sú najčastejšie sa vyskytujúce onkologické ochorenia.

Efekt resveratrolu bol obzvlášť silný vtedy, keď ho vedci aplikovali na rakovinu spoločne s ďalšími extraktmi z hroznových jadierok. Navyše nedošlo ani k žiadnemu poškodeniu zdravých buniek.

Článok pokračuje na ďalšej strane…