Turistický šalát
Dôvodom tohto názvu nie je to, že by si tento šalát brali turisti so sebou na túru, ale volá sa tak preto, že základnou zložkou je takzvaná turistická saláma. K nej sa pridávalo nátierkové maslo, cibuľa, ďalej tiež syr, ale aj cesnak, červená paprika, vajíčko a ako zálievka bola zvolená tatárska omáčka doplnená horčicou. Predtým to bol pomerne populárny šalát, ale dnes už ho v lahôdkach veľmi neuvidíte. Preto je často nevyhnutné zaspomínať si naňho doma a pripraviť si ho svojpomocne.
Krakovský šalát
Opäť jeden z tých, ktorý dnes na pultoch už toľko neuvidíte. Tento však v časoch socializmu patril medzi skutočnú pochúťku. Aj preto, že bol zo všetkých najdrahší, čo bolo spojené aj s tým, čo obsahoval. Bol to tvrdý syr, údený syr, pór, bola to tiež majonéza, smotana a jogurt a hlavne to boli kuracie prsia. Toto všetko dohromady robilo z daného šalátu unikát. Ak máte chuť, je potrebné si ingrediencie nakúpiť domov, pretože v obchode na neho bohužiaľ nenatrafíte.