Príznaky zle fungujúceho lymfatického systému
Ako teda zistiť, či vyššie popísaný systém spracovania tukov lymfatickým systémom a pečeňou funguje?

Je to možné pomocou pozorovania nasledovných príznakov:

nadúvanie
svrbenie a zvýšená citlivosť poprsia počas menštruácie
ukladanie tuku v okolí brucha
nadmerná senzitivita
podráždená pokožka a svrbenie
stuhnutosť kĺbov
opuchy rúk a nôh
problémy s vyprázdňovaním (zápcha)
občasné bolesti hlavy

Čo sa v tele deje keď trávenie a eliminácia toxínov nefungujú
Klky v črevách môže poškodiť viacero rôznych faktorov, ako sú napríklad druh stravy. Činnosť čriev však dokáže ovplyvniť aj taký stres.

Pri nadmernom strese môže dokonca dôjsť až k vysušeniu klkov a následným občasným zápcham. Ak sú zápchy časté, to klky ešte viac poškodzuje. Vtedy sa v črevách začnú tvoriť reaktívne hlieny.

Keď je hlienov dostatok, budete mať pravidelnú stolicu (1 až 3 krát denne), no zároveň môžete trpieť plynatosťou čriev, nejakou pridruženou chorobou či extra tukom v okolí brucha.

Pri príliš veľkej produkcii hlienov môže dochádzať k rednutiu stolice a vzniku hnačiek. V takom prípade by ste nemali liečbu odkladať. Týmto stavom je potrebné sa vážne zaoberať, pretože to jasne značí, že vaše črevné klky sú poškodené a zaobalené v hliene.

Vtedy sú totiž procesy spracovania dobrých tukov, odvádzania toxínov a normálnej imunitnej reakcie zablokované.

Za bežných okolností, keď sa v lymfe objavia toxíny, ich neutralizácia sa uskutoční vo vyše 500 uzlinách lymfatického systému.

Ak je však hlienov príliš veľa, toxíny sa neeliminujú v lymfatickom systéme, ale sú presmerované do pečene a tá sa potom zahltí, prípadne dôjde až k jej poškodeniu.

Okrem toho, do tela môžu prenikať aj ďalšie škodlivé elementy ako sú baktérie, vírusy, ťažké kovy, parazity či nedostatočne strávené cudzorodé bielkoviny, ktoré sú často príčinou autoimunitných ochorení.

Je preto nesmierne dôležité udržiavať v črevách rovnováhu. Tú môžu narušiť viaceré faktory. Okrem už spomínaného stresu sú to aj:

spracované potraviny
nadmerné pitie kávy
sladené nápoje
prídavné látky v potravinách (farbivá, stabilizátory, konzervačné látky a podobne)
prekyslenie

V konečnom dôsledku môže nadmerné zahlienenie čriev viesť k poškodeniu pečene, blokovaniu pankreatických enzýmov, nestrávenej potrave hnijúcej v črevách, problémom so žlčníkom a celej palete ďalších zdravotných problémov.

Pravidlá pre zpriechodnenie detoxikačných ciest
Keď sa u vás vyskytnú občasné zápchy, príliš riedka stolica či hlieny v stolici, mávate pocity ťažoby, dlho nestrávené jedlo v žalúdku alebo ak cítite po jedle bolesti, potom to môže byť znakom toho, že vaše detoxikačné cesty sú kompromitované, a že máte v tuku usadené toxíny.

V takom prípade bude potrebné sa vyhýbať niektorým potravinám a zároveň začať konzumovať isté potraviny, aby sa vám tieto detoxikačné cesty znova spriechodnili.

Napríklad, Ayurveda hovorí, že pre udržiavanie zdravej výstelky čriev a fungujúcu vlastnú detoxikáciu tela, je potrebné obnoviť tok lymfatickej tekutiny a spriechodniť tok žlče.

Medzi potraviny s pozitívnym účinkom na dosiahnutie uvedených cieľov patria hlavne:

cesnak
grapefruit
cvikla
mrkva
zelený čaj
listová zelenina
jablká (hlavne na žlčník)
olivový olej
avokádo
celozrnné obiloviny
kapustovité druhy zeleniny (kapusta, brokolica, karfiol, ružičkový kel)
citróny a limetky
vlašské orechy
kurkuma

Kúra na prečistenie čriev, pečene a žlčníka
Tuto vám ponúkame jednu z najlepších kúr na prečistenie čriev, pečene a žlčníka.

Ingrediencie
Na jej uskutočnenie budete potrebovať nasledovné veci:

  • 1 veľký grapefruit alebo 3 citróny
  • 4 polievkových lyžíc, respektíve 12 čajových lyžičiek epsomskej soli (síran horečnatý – MgSO4) v potravinárskej kvalite
  • 6 dcl vody
  • 1/2 pohára (1 dcl) panenského olivového oleja
  • jablkový džús alebo doplnky s kyselinou jablčnou

Postup
Je veľmi dôležité, aby ste 4 až 5 dní pred touto očistnou kúrou jedli toľko jabĺk alebo pili toľko jablkového džúsu, ako len dokážete.

Môžete tiež užívať nejaké doplnky stravy obsahujúce kyselinu jablčnú.

Posledné 2 dni (deň 4. a 5. pred samotnou kúrou) pite 2 až 2,5 dcl jablčného džúsu každé 2 až 3 hodiny. Týmto sa zaručí úspech očistnej procedúry.

V deň kúry si dajte ľahké raňajky bez obsahu tuku.

Následne postupujte podľa týchto 7 krokov:

1. O 14:00 hodine rozmiešajte 4 polievkové lyžice epsomskej soli v 3 pohároch (6 dcl) čistej vody. Prelejte to do džbánu alebo sklenenej fľaše a uskladnite v chladničke. Po 14:00 už nič nejedzte a nepite.

2. O 18:00 hodine vypite 3/4 pohára (1,5 dcl) z roztoku vody a epsomskej soli, ktorý ste si pripravili o 14:00 hodine. Môže mať pre vás nepríjemnú chuť, preto ak chcete, môžete si to dochutiť 1/8 čajovej lyžičky práškového vitamínu C.

3. O 20:00 vypite ďalších 3/4 pohára (1,5 dcl) z pripraveného roztoku. Potom si urobte všetko, čo v ten večer potrebujete urobiť. Nasledovať bude očista pečene, po ktorej už by ste nemali nič robiť, len ležať v posteli a oddychovať alebo spať.

4. O 21:45 nalejte 1/2 pohára (1 dcl) olivového oleja do nádoby. Vytlačte do toho šťavu z celého grapefruitu (alebo troch citrónov) bez dužiny. Môžete na to použiť aj ručný odšťavovať, ak ho doma máte.

Mali by ste mať okolo 1 až 1,5 dcl šťavy z citrusov zmiešanej s 1 dcl olivového oleja, čiže spolu zmes o objeme približne 2 až 2,5 dcl. Nádobu uzavrite a celé to dobre pretrepte až kým nezískate homogénnu zmes.

5. O 22:00 túto zmes olivového oleja a citrusovej šťavy vypite. Skúste ju vypiť všetku v priebehu 5 minút.

Po jej vypití si ľahnite do postele. Ležte na pravej strane s pravým kolenom pokrčeným smerom ku brade počas 20 minút. Ležte pokojne a nehýbte sa, pokiaľ je to možné. Pokúste sa zaspať.

6. Nasledujúce ráno po zobudení vypite tretiu časť 1,5 dcl zmesi vody a epsomskej soli. Potom si môžete ísť znova na chvíľu ľahnúť do postele.

7. Poslednú, štvrtú časť 1,5 dcl zmesi vody a epsomskej soli vypite 2 hodiny po vypití predošlej 3. časti. Potom vyčkajte ďalšie 2 hodiny a až potom môžete začať jesť.

Je preto dobré zobudiť sa skoro ráno, napríklad o 6:00 hodine, vypiť vodu s epsomskou soľou, potom ďalšiu dávku o 8:00, aby ste mohli začať jesť o 10:00 hodine ráno.

Záver
Táto očistná kúra je extrémne efektívna.

Nezabúdajte, že len vy sami ste zodpovední za svoje zdravie. Preto pomôžte vášmu telu vtedy, keď to potrebuje.

ZDROJ: www.vylectese.cz