Bohužiaľ, všetci dnes žijeme v toxickom prostredí, kde sme permanentne vystavení potravinám, ktoré sú znečistené chemikáliami. Preto je toxínom takmer nemožné sa vyhnúť.

Pre nás to potom znamená, že náš tráviaci systém a hlavne pečeň sa môžu ľahko preťažiť.

Sme síce stavaní tak, aby sa z nás škodlivé látky neustále vyplavovali, ak ich je však priveľa, telo to potom nemusí zvládať a namiesto vyplavovania sa v ňom začnú usádzať.

Toxíny delíme do dvoch kategórií:

  • rozpustné vo vode
  • rozpustné v tukoch

Toxíny rozpustné vo vode z tela von dostaneme pomerne ľahko prostredníctvom obličiek, ktoré filtrujú krv.

Na druhej strane, toxíny rozpustné v tukoch sú ťažším orieškom. Medzi ne patria mnohé pesticídy, konzervačné látky, ťažké kovy, plasty a ďalšie environmentálne toxíny.

Tie sa musia najprv metabolicky premeniť na látky rozpustné vo vode a až potom je ich možné dostať z tela von.

No a kľúčovú úlohu pri tomto procese hrá práve pečeň. Ak tá nefunguje správne, toxíny si nájdu cestu dnu do tela. Najprv do krvi a potom do tukových tkanív či mozgu, kde sa môžu usadiť na dlhé roky.

Ako toxíny unikajú obranným mechanizmom tela
Pri konzumácií potravín prejde strava najprv žalúdkom, kde sa natrávi a následne sa presúva do tenkého čreva, kde proces trávenia pokračuje pomocou enzýmov z pankreasu.

V tenkom čreve sa nachádzajú milióny maličkých lalôčikov, ktoré absorbujú živiny do krvného obehu. Zároveň toxíny a tuky presúvajú do pečene na ďalšie spracovanie.

Ak je tento proces narušený, toxické látky sa potom voľne dostávajú do ostatných častí tela.

Okrem toho, zakončenia lymfatického systému nazývané Lymfatické tkanivá črevného systému (GALT) obklopujú celý tráviaci systém a taktiež pomáhajú spracovávať živiny a odvádzať toxické látky.

Je preto extrémne dôležité, aby táto približne 0,5 cm hrubá vrstva vnútornej výstelky čriev a zároveň aj 0,5 cm hrubé vonkajšie tkanivá lymfatického systému (GALT) fungovali správne a neboli preťažené.

Keď všetko funguje tak, ako má, lymfatický systém odvedie všetky tuky do pečene.

Tam sa z dobrého tuku vytvára cholesterol (inak veľmi potrebný pre telo) a ďalšie látky nevyhnutné pre tvorbu bunkových membrán, hormónov, nervových buniek v mozgu či pokožky.

No zlý tuk sa spracuje tiež a následne sa z tela vylúči von.

Ak lymfatický systém nefunguje správne, celý tento proces spracovania dobrých aj zlých tukov je v ohrození.

Článok pokračuje na ďalšej strane.