Plesne patria medzi najväčších a najzákernejších nepriateľov paradajok a vedia potrápiť aj nejedného skúseného záhradkára. Základom predchádzania plesní je pochopiteľne dostatočná prevencia! Najviac im vyhovuje striedanie teplých a studených dní či nocí a dážď. Daždivé letné teplé dni sú pre šírenie plesní proste ideálne. Keď už zasiahla paradajky, možno ešte zachrániť úrodu? Plesňové ochorenia sú naozaj nevypočítateľné, preto by sme mali byť pre každý prípad pripravení.

Pleseň na listoch uhoriek, tekvicovitých rastlín alebo rajčín je každoročným strašiakom pre nejedného záhradkára. Existuje však jednoduchý spôsob, ako tejto nočnej more, ktorá sa rýchlo rozšíri do celej záhrady predchádzať. Odpoveďou je obyčajné mlieko!

Ano, čítate správne, mliečny postrek je rovnako účinná prevencia proti vzniku plesní ako drahé fungicídy z obchodu. Dokonca, nejedná sa o nijakú novinku o účinkoch mliečneho postreku proti vzniku plesní u záhradných rastlín informoval prvýkrát výskum kanadských vedcov už takmer pred 50 rokmi. A ako na to?

Článok pokračuje na ďalšej strane.