Desiatky tisíc bleskov udreli na pobreží Chorvátska v súvislosti so silnými búrkami, ktoré bičujú inokedy tak pokojnú obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov. Prudké zmeny atmosférického tlaku dokonca sprevádzal aj nečakaný a vzácny jav. Išlo o zvláštny prípad cunami.

Silné búrky už niekoľko dní bičujú chorvátske pobrežie. Už v nedeľu sa o probléme na mori dostala skupina Čechov – jeden dospelý a šesť detí, po ktorých bola vyhlásená rozsiahla pátracia akcia. V utorok v noci miestami napršalo až 50 litrov vody na meter štvorcový a výboje bleskov sa počítali na desiatky tisíc. Podľa portálu Dalmácia Dnes navyše búrku sprevádzal vzácny úkaz zvaný meteorologická alebo atmosferická cunami.

Prudký pokles a následné zvýšenie hladiny mora až o niekoľko metrov má na svedomí zmena atmosférického tlaku. V tomto prípade sa cunami objavila v meste Stari Grad na severnej strane dalmatínskeho ostrova Hvar.

More najprv kleslo o viac ako meter a následne prudko stúplo tak, až zaplavilo priľahlé ulice. Zaujímavé je, že k najväčšiemu doteraz známemu prípadu cunami tohto druhu došlo podľa záznamov v Chorvátsku.

Článok pokračuje na ďalšej strane.