…ochrnutá s diagnózou Gullianov-Barrého syndrómu. Varovný prst však ostáva zdvihnutý ped neočkovaním, čo môže viesť k oveľa väčším problémom.

“Máme prípad pneumokokového zápalu mozgových blán u neočkovaného 6-mesačného dieťaťa. Dieťa bolo 7-krát operované a napriek intenzívnej liečbe bolo prepustené do domácej starostlivosti s diagnózou hydrocefalus, ochrnuté na všetky 4 končatiny, bez známok aktívneho života.

V tom čase malo byť pritom očkované 2 dávkami vakcíny proti pneumokokom,” opisuje pre Plusku kompikované následky neočkovania predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková.

Podľa nej môžu mať ochorenia, proti ktorým sa očkuje, veľmi vážny priebeh a detí sú neozaočkovaním vystavené životnému riziku. Rovnako sa zvyšujúci počet matiek, ktoré odmietajú očkovanie, podieľa na riziku, že sa dávno vytratené choroby opäť vrátia do populácie.

Príkladom je aj Rumunsko či Česko, kde sú “vykynožené” choroby opäť na vzostupe.

Česko už ale rokuje o zákone, ktorý bude zakazovať deťom bez očkovania nástup do škôlky. O podobnom zákone sa už uvažuje aj na Slovensku, aby sa zamedzilo ohrozeniu ostatných detí a dospelých.

ZDROJ: UVZSR.SK YOUTUBE.COM PLUSKA.SK PIXABAY.COM