3. Predávaný repkový olej je hydrogenovaný olej
Všetky oleje na varenie, ktoré nie sú „lisované za studena“ alebo „extra panenské“, sú rafinované. K tomuto procesu typicky patrí odglejovanie, bielenie a dezodorizácia.

Patria k nemu aj vysoké teploty a použitie niektorých dosť nepríjemných chemických látok, viaceré z nich možné karcinogény.

Aj keď sa rozhodneme chemické látky ignorovať, nemôžeme uniknúť faktu, že proces rafinácie spôsobuje, že sa z oleja stáva hydrogenovaný olej, ktorý obsahuje transmastné kyseliny, ničiace zdravie.

Zhodou okolností sú transmastné kyseliny nesmierne škodlivé pre kardiovaskulárne zdravie, spôsobujú v tele zápaly a tie zasa podporujú rakovinotvorné procesy.

Dobre, keď sme sa teraz prizreli trom dôvodom, prečo sa vyhnúť repkovému oleju, poďme sa tomuto oleju prizrieť bližšie celkovo:

Čo je repkový olej?
Olej, ktorý získavame zo semien hrozna, je očividne hroznový olej. Olej, ktorý získavame z kukurice, je kukuricový olej, takže repkový olej určite pochádza zo semien repky a je preto zdravý?

Nuž, nie celkom. Kedysi dávno sa repkový olej v potravinárskom priemysle nepoužíval. Namiesto toho sa používal hlavne ako lubrikant v priemyselnom sektore.

Postupom času si však začal nachádzať cestu aj do potravinového reťazca ľudí.

Avšak, keďže je taký toxický, zasiahol americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) a v roku 1956 ho oficiálne zakázal. Vyhlásil totiž, že kvôli svojim vysokým hladinám kyseliny erukovej nie je bezpečný na konzumáciu ľuďmi.

Genetická modifikácia repky olejnej
V 70. rokoch minulého storočia objavili pestovatelia spôsob, ako geneticky modifikovať repku, čo im zasa umožnilo vyrábať olej s menším množstvom kyseliny erukovej.

Pri zmenšenom podiele kyseline erukovej sa olej pokladal za bezpečný na ľudskú konzumáciu a pôvodne sa predával ako „LEAR olej“ (Low Erucic Acid Rape; teda repkový s nízkym obsahom kyseliny erukovej).

Z marketingových dôvodov bol však názov neskôr zmenený na už len „repkový olej“.

Zatiaľ čo sa genetickou modifikáciou podarilo znížiť obsah kyseliny erukovej, zvýšilo sa ňou tiež množstvo kyseliny olejovej. Toto bol ale ďalší dôvod pre vážne obavy, lebo kyselina olejová sa dávala do súvisu s viacerými zdravotnými problémami, ako sú napríklad:

  • spomalený rast (zakázaná v detskej výžive)
  • abnormality krvných doštičiek
  • poškodzovanie voľnými radikálmi
  • zvýšené riziko vzniku niektorých druhov rakoviny

Krátky pohľad na geneticky modifikované potraviny
V prehľade z roku 2011, zostavenom z 19 rôznych štúdií týkajúcich sa cicavcov, ktoré boli kŕmené geneticky modifikovanou sójou a kukuricou po dobu 90 dní, sa zistilo, že geneticky upravené potraviny môžu narúšať činnosť obličiek a pečene.

Prehľad bol uverejnený v publikácii „Environmental Studies Europe“ a uvádza sa v ňom, že v vzpomínaných testoch sa funkčnosť obličiek znížila až o 43,5 % a činnosť pečene o 30,8 %.

Naozaj chcete vystavovať svoje zdravie tomuto druhu rizika?

Jednoducho povedané, zdravý životný štýl a repkový olej jednoducho nejdú celkom dokopy. Sú dostupné oveľa lepšie možnosti, medzi ktoré patrí organický extra panenský olivový olej; organický, za studena lisovaný kokosový olej; maslo alebo prepúšťané maslo ghee pochádzajúce od voľne paseného dobytka, atď.

Záver
Potrebujete ešte nejaké ďalšie dôvody na to, aby ste sa vyhýbali repkovému oleju?

Keby ste ich chceli nájsť, celkom vážne by som vám odporučil vyhľadať si ich cez Google. Ručím vám, že sa repkovému oleju budete čoskoro vyhýbať ako čert krížu.

ZDROJ: vylectese.cz