Alpa a čaj
Ak chcete, aby sa vaše okná opäť rozžiarili, môžete použiť zmes teplej vody a alpy. K lesklému zrkadlu vám dopomôže vychladnutý slabý čaj alebo octová voda. Namočte si v tekutine handričku, vyžmýkajte ju a zrkadlo pretrite. Keď to zaschne, môžete ho vyleštiť.

Ruže vydržia dvakrát dlhšie, ak do vody dáte polovicu aspirínu.
Aspirín zabraňuje znehodnoteniu vody a pomáha chrániť chryzantémy, klinčeky, gladioly a ruže. Pokiaľ ide o narcisy, je lepšie pridať do vody štipku soli.

Odstraňuje aj stvrdnutú kožu a mozole na nohách
Aspirín tiež pomáha ľahko odstrániť odumretú kožu z nôh. Rozdrvte 7 piluliek a pridajte pol lyžice citrónovej šťavy, aby vznikla pasta. Zmes naneste na chodidlá a prikryte teplou handričkou. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom nohy ošetrite pemzou.

Pomocníčka soľ
Ak ste otvorili krabicu s mliekom alebo smotanou vedzte, že vám vydržia oveľa dlhšie, ak do nich nasypete trochu soli. Malé množstvo soli chuť nezmení, ale zachráni vám peniaze. Moja babička to robila vždy, keď nechcela prísť o drahocenné mlieko.

Ak ste si kúpili nový uterák, ktorý prvýkrát používate, viete, aký je to skvelý pocit. Uteráky však postupným praním stratia mäkkosť a schopnosť sať, sú nepríjemné na dotyk a nevoňajú najvábnejšie. Aby ste tomuto pocitu predišli, pri prvej príležitosti nasypte do prania aj 1 šálku soli. Tá sa postará o perfektný stav uterákov.

Na záclony pomocník z kuchyne!
Dokonale vybieli zažltnuté a staré záclony. Môžete ho pridať priamo k prášku na pranie (stačí skutočne trocha prášku). V prípade veľmi zažltnutých záclon nalejte do rajnice cca 5-6 litrov vody a pridajte 5 práškov do pečiva. Nechajte rozpustiť a potom do vody namočte záclony, nechajte pôsobiť a následne vyperte.

Zemiaky odstránia podráždenie a zápal na pokožke, zmiznú aj pigmentové škvrny

Vezmite malý zemiak, umyte ho a nakrájajte. Pripevníte stranou rezu na čistú ranu alebo upevníte obväzom alebo lepiacou náplasťou.

Zemiaky zmierňujú svrbenie a zápaly a pomáhajú hydratovať ranu, čo zvyšuje rýchlosť hojenia. Pomáha pri akomkoľvek podráždení a bolesti.

Šťava zo surových zemiakov – liek na množstvo neduhov
Až nabudúce nastrúhate a vytlačíte hromadu surových zemiakov, rozhodne sa šťavy nezbavujte! Môže pomôcť s mnohými problémami. Pokiaľ ju používate na pleť alebo vlasy, po asi desiatich minútach pôsobenia ich umyte čistou vodou.

-Priaznivo ovplyvňuje trávenie, má ľahko preháňavý účinok. Hodí sa aj pre ľudí, ktorých trpia žalúdočné alebo dvanástnikové vredy – tým sa radí piť pol pohára denne po dobu asi jedného týždňa. –Pre chuť možno pridať trochu medu.
-Ak trpíte pálením záhy, dajte si lyžicu tejto šťavy pred jedlom.
-Ak sa potrebujete zbaviť zápachu z úst, kloktajte ju. Rovnako ju môžete využiť aj pri zápaloch mandlí, aftách alebo zápaloch v ústach.
-Rada serióznych lekárskych výskumov sa zaoberá schopnosťou zemiakovej šťavy pôsobiť ako prírodné antibiotikum.
-Ak trpíte ekzémami, suchou pokožkou či reumatizmom, pridajte si šťavu do kúpeľa. Pretože hydratuje a súčasne pôsobí antibakteriálne, je skvelá pri ťažkostiach s akné.
-Odstatá šťava zo surových zemiakov je skvelým pleťovým tonikom. Zbaví vás prebytočnej mastnoty kože, nečistôt i baktérií.
-Čistá šťava zo surových zemiakov je bohatá na enzýmy a vitamíny, solanín je účinný pri regenerácii namáhanej pokožky, popraskanej kože a starostlivosť o nechtové lôžka.

Toto ho zachráni mak, ak zhorkne
Ak vám mak zhorkne a nechcete ho vyhodiť do koša, stačí, keď ho na sitku prepláchnete pod vlažnou vodou (použite husté sitko aby vám mak neutiekol do umývadla).

Potom stačí mak rozložiť na plech a opäť usušiť v rúre. Ak chcete predísť tomu, aby mak zhorkol, hneď po prinesení domov ho preložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a tmavom mieste. Nezabudnite, že mak zhorkne vplyvom vlhkosti.

Ak chcete, aby bol mak v koláčoch extra chutný, pred prípravou plnky ho opražte na suchej panvici!

Najlepší repelnt proti muchám a komárom
Je to jednoduché, ekologické a lacné riešenie, ktoré vás zbaví týchto nechcených návštevníkov raz a navždy.

Potrebujeme:
– ½ pohára octu
– ½ pohára olivového oleja
– ½ pohára zeleného šampónu

Ako na to?
3 prísady nalejte do rozprašvača a pretrepte. Stačí, keď zmes jednoducho rozstreknete po byte alebo nastriekate na seba.

Proti voškám a ďalším škodcom
Trocha mydlovej vody v spreji je dobrý repelent proti škodcom napadajúcim rastliny. Záhradkári si ho nemôžu vynachváliť najmä v boji proti voškám.

Zdroj: brightside.me