1. Dehydratácia
Ak nie je vaše telo dostatočne hydratované, telo začne zadržiavať vodu, následkom čoho sú opuchy rúk, lýtok, členkov a chodidiel.

Na predchádzanie dehydratácie sa uistite, že pijete dostatočné množstvo čistej nebublinkovej vody a obmedzte tiež príjem kávy a sladených limonád.

2. Nadmerný príjem soli
Edémy sa často vyskytujú vtedy, keď telo začína využívať nahromadené rezervy vody. K tomu dochádza zvyčajne v prípadoch, ak nadmerne konzumujete potraviny bohaté na sodík, respektíve soľ.

Kontrolujte preto svoj príjem soli. To je najlepšie robiť tak, ak budete jesť nespracované potraviny (nedosahujúce soľ) a soliť si budete sami morskou alebo Hymalájskou soľou.

Najväčším problémom totiž nie je samotné nadmerné solenie, ale konzumácia spracovaných potravín. V týchto prípadoch si ľudia neuvedomujú, koľko soli vlastne jedia a tak jej celkový príjem nemajú pod kontrolou.

Sodík nájdete aj v takých potravinách, v ktorých by ste to vôbec nečakali – ako napríklad rôzne predpripravené omáčky, spracované mäso (salámy, klobásy) či dokonca zaváraná zelenina.

3. Nedostatok vitamínu B6 (pyridoxín)
Uvedený vitamín je kľúčový pre množstvo dôležitých telesných procesov, ktoré udržujú rovnováhu tekutín v tele. Jeho nedostatok potom spôsobuje opuchy.

Publikácia Journal of Caring Sciences publikovala štúdiu, v ktorej ženy s predmenštruačným syndrómom2 dostávali tento vitamín na dennej báze. Ukázalo sa u nich čoskoro výrazné zlepšenie v ústupe opuchov.

Ide o vitamín rozpustný vo vode, ktorý môžete prijímať vo forme doplnkov stravy.

K potravinám bohatým na vitamín B3 patria kuracie mäso, banány, tuniak, zemiaky, sušené ovocie, pistácie, chudé hovädzie mäso a slnečnicové semienka.

4. Nadmerná konzumácia spracovaných potravín
Ako sme už uviedli vyššie, spracované potraviny sú bohaté na soľ a množstvo ďalších toxických aditív, ktoré nadmerne zaťažujú pečeň a obličky, čím zvyšujú riziko opuchov.

Obsahujú tiež veľa cukru a umelých sladidiel, ktoré vedú k prudkým výkyvom inzulínu a krvného cukru.

V prípade diabetikov sú to vážne komplikácie, ktoré môžu zadržiavanie vody v tele a tvorbu opuchov ďalej zhoršovať.

Článok pokračuje na ďalšej strane.