Popraskanú kožu natierame krémom na ruky a myslíme si, že je po probléme. To je však to najhoršie, čo môžeme urobiť! Žiadne zmeny na našom tele by sme nemali zanedbávať, pretože rozpoznanie symptómov v pravý čas je základom v boji a následnom porazení tejto choroby. Akonáhle si teda všimnete popraskané a opuchnuté dlane, nepodceňujte to a navštívte okamžite svojho lekára!

Rakovina prsníka
Všetky ženy vedia, že hrčka pri prsníku môže byť veľký problém. Ak ste si tam nahmatali niečo, čo tam nemá čo robiť, okamžite utekajte k lekárovi. A aj keď sa rakovina nepotvrdí, vždy platí – radšej s banalitou ako neskoro. Najväčšou prevenciou je však aj tak návšteva gynekológa, ktorý vás pošle raz za čas, ale za to pravidelne, na podrobnejšie vyšetrenie vašich pŕs, a takisto samovyšetrenie. Akékoľvek zmeny na vašich prsiach by vás však mali prinútiť spozornieť, nemusí ísť len o hrčku, ale aj o jamky na koži, jej zvraštenie, začervenanie či opuch.

Dva najčastejšie príznaky: hrčka, jamky na koži prsníka.

Rakovina krčka maternice
Tú môže spôsobiť ľudský papilomavírus, HPV, ktorý sa prenáša pri pohlavnom styku alebo pri intímnom kontakte s infikovanou kožou vonkajších pohlavných orgánov a konečníka, informuje portál cytologia.sk. Niekedy sa môže stať, že telo si s ním neporadí, a prerastie až v rakovinu. Najlepšou prevenciou je v tomto prípade opäť pravidelná návšteva gynekológa, hlavne vyšetrenie, keď gynekológ odoberie z krčka maternice ster buniek. A takisto by ste mali odolať častému striedaniu sexuálnych partnerov, čo tiež zvyšuje riziko.

Dva najčastejšie príznaky: neobvyklé krvácanie, neobvyklý výtok

Rakovina pľúc
Tu si možno poviete, že ak nefajčíte, nemáte ju z čoho dostať, no to je omyl. Tento faktor totiž len zvyšuje riziko, že dostanete práve tento typ rakoviny. Okrem fajčenia ju môžu vyvolať škodliviny na pracovisku alebo stres, ktorý neprospieva nikomu. Prevencia preto môže byť jednoduchá – nefajčiť, chodiť často na čerstvý vzduch či vychádzky a obmedziť stres. Portál rakovinapluc.sk uvádza, že v počiatočných štádiách sa nemusia objaviť žiadne príznaky. To je práve to, čo je na tejto rakovine také zákerné, napríklad na rozdiel do rakoviny prsníka, keď si žena nahmatá hrčku a hneď vie, že je asi zle.

Dva najčastejšie príznaky: úporný, dlhotrvajúci suchý kašeľ, dýchavičnosť

Rakovina hrubého čreva
Zhubné nádorové ochorenie dolnej časti tráviacej trubice patrí, bohužiaľ, k tým typom rakoviny, ktoré končia fatálne. Najvhodnejšou prevenciu je v tomto prípade dostatok zdravej stravy. Jete každý deň mäso a na vašom tanier absentuje zelenina? Nuž, to nie je úplne ideálna kombinácia, no ak by ste zvolili ľahšie mäsko s poriadnou dávkou zeleniny, nemusíte sa ničoho obávať. Ešte lepšie ale bude, ak bude vaša strava pestrejšia a vyvážená, napokon, ani vaši starí rodičia určite nejedli každý deň mäso. Ďalej do nej zakomponujte pravidelné porcie ovocia a zapijete to antioxidantom, napríklad zeleným, pravdaže kvalitným, čajom. Dopriať si môžete i pohár červeného vína.

Dva najčastejšie príznaky: zmeny a problémy vo vyprázdňovaní, výrazné chudnutie

Rakovina vaječníkov
Veľmi nepríjemný problém, ktorý by nechcela zažiť žiadna žena, a to ani vtedy, ak by jej objavili nezhubný nádor. Rizikovými faktormi sú fajčenie, no tými, ktoré sa ovplyvniť nedajú, sú vek a rodinná predispozícia. Podľa portálu Nadácia na pomoc onkologickým pacientom môže zvýšiť riziko vzniku tejto rakoviny napríklad aj to, ak ženy nebrali antikoncepciu. Naopak, jej užívanie v období 5 a viac rokov, by mohlo znížiť riziko vzniku ovariálneho karcinómu.

Dva najčastejšie príznaky: bolesti v oblasti brucha a panvy, nafukovanie

ZDROJ: jenzeny.cz