Štúdie ďalej odhalili, že: Väčšina skúmaných exemplárov z rôznych skupín a prostredí mali podobné IQ ako ich matky. Bohužiaľ ale tiež vyplýva, že genetika určuje iba 40 – 60% inteligencie, zvyšok je závislý na vývoji a prostredia. Prepáč, mamička 🙂

VRODENÉ IQ NIE JE VŠETKO, TREBA HO AJ PODPOROVAŤ
Tým, že ženy majú dva chromozómy X je tiež väčšia dvojnásobná pravdepodobnosť, že sa od nich prenesú črty inteligencie na deti.

Samozrejme, nie všetko robia chromozómy. Veľmi dôležitý je silný vzťah s matkou, ktorý robí deti odolnejšími a schopnejšími efektívne riešiť problémy.

Taktiež, ak má dieťa vrodene vysokú inteligenciu, nemusí sa prejaviť, ak nie je správne motivované, ak rodičia neprispievajú k rozvoju detí a podobne.

K rozvoju detí tiež významne prispieva otec kontaktom s dieťaťom a jeho pozitívnym prístupom k výchove.

Avšak puto medzi matkou a dieťaťom je vo vývoji priamo kľúčové. Má dokonca priamy vplyv na vývoj niektorých častí mozgu, ktoré sú napríklad spojené s pamäťou, učením alebo reagovaním na stres.

Silné puto s matkou umožňuje deťom stabilnejší vývoj, vďaka nadobudnutému pocitu bezpečia a opore pri riešení problému. Ale nehovorte to tým chlapcom, čo stále ešte bývajú s mamičkami 😉

ZDROJ: extra.cz