V súčasnosti veľa lekárov zvykne odporúčať kolonoskopiu. Ide o vyšetrenie, ktoré im umožňuje vidieť vnútornú výstelku konečníka a hrubého čreva.

Okrem zachytenia predrakovinových výrastkov, môžu pomocou neho odhaliť aj miesta zápalov či vredov v hrubom čreve.

Len v samotných USA podstúpi každoročne toto vyšetrenie vyše 14 miliónov pacientov vrámci prevencie rakoviny hrubého čreva.

Vyvstáva však otázka: Je toto vyšetrenie skutočne tak efektívne a bezpečné?

Pravda je taká, že ide o nesmierne bolestivú a nebezpečnú procedúru, ktorá môže mať fatálne následky!

Malá účinosť a nebezpečenstvo kolonoskopie
Publikácia Anály internej medicíny uvádza, že približne 70 000 pacientov ročne sa pri kolonoskopii zraní, či dokonca umrie na komplikácie s ňou spojené.

Znie to priam neuveriteľne, no zároveň to znamená, že ide o vyššie číslo, neź je množstvo úmrtí na samotnú rakovinu hrubého čreva.

Štúdia telemarkerov polypov potvrdila, že kolonoskopia zvyšuje úmrtnosť až o 57%.

Na každú osobu, ktorú toto vyšetrenie zachránilo, pripadá 56 zranených ľudí.

Je tiež dokázané, že v dôsledku nedostatočného vyčistenia nástrojov môže dôjsť k prenosu infekcií ako sú Hepatitída B a C, Helicobakter pylori, baktérií tuberkulózy, salmonely, E.Coli a vírusov HPV, chrípky či dokonca HIV.

Kolonoskopia nepredchádza rakovine
The New York Times v roku 2006 publikoval štúdiu skújúcu pacientov, ktorí mali pri kolonoskopii zistený aspoň jeden adenóm, no nemali rakovinu.

Výsledok štúdie ukázal, že v nasledujúcich niekoľko rokov sa u nich rozvinula rakovina v tej istej miere ako by sa očakávalo u všeobecnej populácii bez tohto skríningového vyšetrenia.

Ďalšia štúdia, publikovaná v tom istom roku dokázala, že pacienti zo všetkých pozorovaní mali rovnaký výskyt rakoviny hrubého čreva ako tomu býva v bežnej populácii bez podstúpenia kolonoskopie.

A to aj napriek tomu, že všetky ich polypy boli odstránené!

Kolonoskopia je podvod
Kolonoskopia nie je ničím iným ako podvodom na pacientoch pre obohatenie sa lekárov, výrobcov prístrojov a farmaceutických firiem. Je to invazívna a život ohrozujúca procedúra.

Pre svoju ochranu by ste sa mali poradiť s lekárom ohľadne menej invazívnych a bezpečnejších skríningových metódach, napríklad vyšetrenie stolice, počítačová tomografická kolonoskopia alebo sigmoidoskopia.

ZDROJ: vylectese.cz