Súčasné banány preto čelia rovno niekoľkým smrtiacim plesniam, s ktorými sa ťažko bojuje. Tropical Race 4 už napadol banánové plantáže v Indii, Číne, Taiwane a častiach Austrálie a východnej Afriky. Najväčšie svetové pestovateľské pole v Ekvádore alebo Južnej Amerike zatiaľ zostávajú ušetrené, existujú ale reálne obavy, že nákazy sa čoskoro dostanú aj do nich.

Cavendishu sa v súčasnosti nemajú ako brániť. Ich špecialitou je, že nemajú žiadne semienka – množia sa vegetatívne, všetky banány tejto odrody sú klony seba samého. Kým pre konzumáciu je to príjemné, tento spôsob pestovania spôsobuje, že sú extrémne náchylné voči všetkým chorobám. Nemajú si ako vybudovať imunitu, pretože sú všetci geneticky rovnaké.

Že je to problém, upozorňujú svetoví odborníci čoraz častejšie. Štýl pestovania sa bude musieť eventuálne zmeniť, rovnako tak odroda. Buď použiť inú, alebo upraviť existujúcu Cavendishu. Výskumy na túto tému už prebiehajú, napríklad v Austrálii sa podarilo pomocou vedeckej metódy CRISPR vložiť do Cavendish odolnosť proti patogénom z inej odrody. Išlo by však o GMO banány (geneticky modifikované), ktoré so sebou nesú kontroverziu. GMO banány navyše v EÚ povolené nie sú, muselo by dôjsť k zmene legislatívy.

Reťazce: O banány zatiaľ neprídeme
Banány sú na Slovensku mimoriadne populárne. Sú dokonca tretím najobľúbenejším ovocím po jablkách a pomarančoch.

“Banány sú najobľúbenejšie ovocie, ktoré predávame. Ročne sa ich predajú desiatky tisíc ton. Podľa nášho názoru banány z našich pultov nezmiznú. Šľachtitelia už usilovne pracujú na vývoji odrôd, ktoré sú rezistentné voči chorobe. Prvé odrody sú už v testovacej fáze, ” Renata Maierl za Kaufland.

FOTOGALÉRIA:

ZDROJ: blesk.cz