Najčastejšími destináciami sú Chorvátsko, Cyprus či Malta a práve tam sa podľa filmára počet žralokov zvyšuje. Od začiatku prázdnin z Chorvátska prichádzajú správy, že sa pri pobreží pohybuje paryba. Predátor bol videný pri Makarskej a neskôr u Primoštenu.

“Ak sa chystáte na dovolenku do Chorvátska, na Cyprus alebo Maltu, tam všade sa môžu vyskytnúť. V podstate tam môžete stretnúť akéhokoľvek žraloka a to aj veľkého bieleho, “ uviedol Lichtag pre Pluska.sk.

Dodal, že na Malte bol už ulovený veľký biely žralok. “Meral šesť a pol metra. Takže áno, naozaj sa môže stať, že na dovolenke v týchto destináciách stretnete akéhokoľvek žraloka. Bola by to teda obrovská vzácnosť, ale nie je to vylúčené. “ň

Žralokov k pobrežiu ženie málo potravy, pretože kvôli klimatickým zmenám vymierajú koraly a ryby. “Pozrime sa na to, čo sa deje s počasím – klimatické zmeny, z Európy sa pomaly stávajú trópy. Takže si na to musíme zvyknúť. Nastane situácia, kedy sa žraloky budú dostávať bližšie a bližšie a budú vyhľadávať potravu. Oni neradi lovia, požierajú druhy, ktoré nie sú schopné sa dostatočne brániť a nie sú dostatočne rýchle. No a človek je svojím spôsobom nemohúci, “ uviedol filmár žralokov.

FOTOGALÉRIA:

ZDROJ: blesk.cz