Ukrajinský robotník Vasyl Čornej omdlel pri práci v poľskom podniku na výrobu truhiel. Jeho poľská šéfka, namiesto aby zavolala sanitku, ho odviezla do lesa a tam ho nechala. Ukrajinec zomrel, napísal v pondelok poľský denník Gazeta Wyborcza. Na Ukrajine po ňom zostala žena, tri malé deti a starí rodičia.

“Nebol chorý, neupadal do bezvedomia, nemal epilepsiu,” tvrdí manželka 36-ročného Ukrajinca Natália. Do Poľska prišiel Vasyl Čornej pred štyrmi mesiacmi. Pracoval na stavbe, ale privyrábal si aj v stolárstve v dedine Jastrebsk Stary. Jeho telo našiel lesník v 125 kilometrov vzdialenom lese. Mal na sebe ešte pracovné rukavice a košeľu pokrytú hoblinami.

Kolegovia zosnulého policajtom povedali, že Vasylovi sa v práci urobilo zle. Vo výrobnej hale bolo horúco a vo vzduchu sa vznášali výpary farieb a fermeže. Šéfka firmy, 53-ročná Gražyna F., ale zakázala zavolať sanitku a pracovníkom nariadila, aby odišli domov.

Šéfka firmy podľa vyšetrovateľov Ukrajincov zamestnávala načierno a bála sa ťažkostí, ak by zavolala záchranku. Preto sa rozhodla ho pohodiť vo veľmi vzdialenom lese.

Článok pokračuje na ďalšej strane.