Vône môžu mať veľmi silný vplyv na vašu pohodu. Aromaterapia, používajúca koncentrované esencie rôznych rastlín, vám umožňuje využívať olfaktorický potenciál rastlín pre liečenie na mnohých úrovniach.

Esenciálne oleje obsahujú aktívne prchavé zložky vo vysoko koncentrovanej forme, ktorá zabezpečuje terapeutické účinky už vo veľmi malých množstvách.

Pri vytváraní kombinácií sú k dispozícii stovky a tisíce olejov, a každý má svoje možné zdravotné prínosy. No aj napriek tomu je medzi týmto množstvom jeden olej, ktorý všetky prevyšuje.

Je ním kadidlový olej – bežne označovaný za Kráľa esenciálnych olejov – vyrábajúci sa zo živice stromu Boswellia sacra alebo Boswellia carterii.

Kadidlovníky (boswellie) rastú v oblastiach Afriky a Arabského polostrova, ako sú Jemen, Omán, Somálsko a Etiópia. Olej je svetlozelený, s drevitou, zemitou a korenistou vôňou.

Kadidlový olej sa tradične používal pri mnohých náboženských rituáloch a je prísadou voňaviek a produktov starostlivosti o pokožku.

Zloženie kadidlového oleja
Medzi jeho hlavné chemické zložky patria alfa-pinény, oktanol, linalool, oktylacetát, bornylacetát, incensolacetát a incensylacetát. Za najcennejšie prvky kadidlového oleja sa považujú monoterpény a seskviterpény.

Podľa práce „Štúdia o chemických vlastnostiach prírodných produktov: bioaktívne prírodné produkty, časť H“, monoterpény fungujú v pečeni a obličkách a znižujú aktivitu cholesterolu v pečeni.

Niektoré monoterpény majú antiseptické, antibakteriálne, antivírusové, protirakovinové a expektoračné vlastnosti.

Ako je zrejmé zo štúdie na zvieratách, seskviterpény môžu prechádzať krvno-mozgovou bariérou a pomáhať stimulovať limbický systém, teda emocionálne centrum vášho mozgu. To stimuluje vylučovanie protilátok, sérotonínu, endorfínov a neurotransmiterov, ktoré ovplyvňujú vašu náladu a emócie.

Kadidlový olej je netoxický a vo všeobecnosti nedráždivý. Napriek tomu je pred jeho použitím v neriedenej forme vždy najlepšie vykonať test na pokožke. Keby došlo k nejakému podráždeniu, určite ho rozrieďte s nejakým nosným olejom (kokosový, olivový a podobne).

Článok pokračuje na ďalšej strane.