Čo je príčinou škodlivosti párkov?
Predpokladá sa, že príčinou uvedených rizík možných zdravotných problémov je obsah dusičnanov v párkoch.

Spracované mäsové výrobky často obsahujú sodík (soľ), dusičnany, fosfáty a ďalšie potravinové prisady.

„Navyše, v údenom mäse sa nachádzajú aj polycyklické aromatické uhľohydráty, ktoré prispievajú k zvýšenému riziku srdečného zlyhania“, vysvetľuje Alicja Wol, D.M.Sc.

Podľa Kanadskej nadácie proti rakovine pôsobia dusičnany ako konzervačné látky zabraňujúce skazeniu mäsa a tiež dodávajú mäsu lepšiu farbu.

Dusičnany a dusitany síce samé nespôsobujú rakovinu, no za istých okolností sa môžu v tele meniť na iné zlúčeniny ako nitrozamíny a nitrozamídy. Tieto látky už sú spájané so zvýšeným rizikom rakoviny.

Do niektorých mäsových výrobkoch sa pridáva aj vitamín C, ktorý má tiež konzervačné účinky. Ten však v tele bráni premene dusičnanov na nitrozamíny.

Preto v prípade, že tieto mäsové výrobky konzumujete, či už vy alebo vaše deti a nie je v nich vitamín C, môžete ho dodatočne podávať vo forme tabletiek. Aspoň čiastočne tým znížite riziko vzniku rakoviny.

Ako sa vyhýbať potravinám s obsahom dusičnanov
Tuto by sme vám radi poskytli zopár rád, ako sa vyhýbať potravinám s obsahom dusičnanov:

1. Obmedzte konzumáciu spracovaných potravín a mäsa ako sú párky, salámy, klobásy a podobne.

2. Kontrolujte zloženie výrobkov na obale, či neobsahujú dusíkaté zlúčeniny sodíka alebo draslíka (dusíkaté soli). Okrem mäsa ich môžu obsahovať aj niektoré iné potraviny v plechovkách.

3. Uprednostnite bio potraviny, v ktorých nie je dovolené používať uvedené konzervačné látky.

4. Otestujte si vašu vodu z vodovodu. Vodárne obsah týchto zlúčenín vo vode sledujú a mali by namerané hodnoty zverejňovať. Zavolajte im a spýtajte sa ich na to. Prípadne si nechajte vodu otestovať v laboratóriu. Ak by obsahovala vysoké koncentrácie dusičnanov, použite vodné filtre (destilačné, reverzná osmóza a iónové výmenné filtre).

5. Jedzte stravu bohatú na antioxidanty. Spomínaný vitamín C a niektoré ďalšie vitamíny môžu zredukovať konverziu dusičnanov a dusitanov na nitrozamíny.

ZDROJ: vylectese.cz