Po 40 rokoch sa do jadranských vôd vrátil jeden z najrýchlejších morských predátorov – žralok mako. Unikátne zábery z jeho plavby v mori pri chorvátskom letovisku Makarská vydal nemecký turista. Odborníci poukázali na to, že výskyt žralokov v Jadranskom mori nie je nič neobvyklé, zdôraznili, že druh mako je považovaný pre človeka ako nebezpečný, ​​útok podľa nich ale nehrozí. Správu priniesol denník Večernji list.

Turisti, ktorí sa rozhodli stráviť svoju dovolenku na Makarskej riviére v Chorvátsku, zažili poriadny šok. Nemecký turista Michael Braun pri plachtení natočil žraloka, ktorý bol neskôr identifikovaný ako žralok mako, ktorý je ľuďom nebezpečný.

Podľa serveru total-croatia-news.com bol žralok mako videný v chorvátskom meste Makarska. Turista predátora natočil v sobotu a je dosť možné, že sa žralok v oblasti stále pohybuje. Navyše ide o pomerne veľkého jedinca.

Žralok mako je schopný plávať rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu a typicky sa objavuje v moriach mierneho a tropického pásu. U chorvátskych brehov boli však podľa talianskych odborníkov spozorovaní naposledy pred 40 rokmi, teda v 70. rokoch minulého storočia.

Článok pokračuje na ďalšej strane.