Ďalšie riziká sóje

Tu sú niektoré ďalšie riziká, ktoré predstavuje sója pre vaše zdravie:

Vysoký prirodzený obsah toxínov, známych ako antinutrienty. To zahŕňa veľké množstvo blokátorov, ktoré bránia enzýmom pri trávení bielkovín. Tieto blokátory nie sú neutralizované varením. Výsledkom je rozvrat vnútorného prostredia v črevách, chronický nedostatok niektorých vitamínov a minerálov a chýbajúce aminokyseliny. To všetko môže viesť až k nebezpečnému zlyhaniu pankreasu či dokonca k jej rakovine.
Obsah hemaglutinínov. Tieto látky spôsobujú tvorbu krvných zrazenín. Sója má tiež vplyv na brzdenie rastu. Varením sa síce problém čiastočne znižuje, ale neodstráni sa úplne.
Obsah goitrogenov, ktoré narúšajú činnosť štítnej žľazy.
80% dnes predávanej sóje je geneticky modifikovaná. Tento druh sóje má najvyšší stupeň kontaminácie pesticídmi.
Vysoký obsah fytátov, ktoré bránia absorpciu minerálov, ako sú vápnik, horčík, železo a zinok. Všetky tieto minerály sú kofaktory pre optimálnu biochémiu vášho tela.

Ako bezpečne konzumovať sóju

Ak sa aj napriek neodporúčania tejto potraviny neviete vzdať jej konzumácii, potom máme pre vás aspoň pár odporúčaní, ako minimalizovať jej škodlivé vplyvy.

Existuje pár typov sóje, ktoré sú bezpečné pre konzumáciu. Všetky z nich zahŕňajú fermentáciu.

Po dlhom fermentačnom procese sa hladiny kyseliny fytovej a ostatných antinutrientů znižujú. Okrem toho vznikajú niektoré prospešné látky pre vaše trávenie, akými sú napríklad probiotiká.

Fermentácia tiež výrazne znižuje úroveň nebezpečných izoflavónov, ktoré sú svojou štruktúrou podobné estrogénu a môžu narušovať vašu hormonálnu rovnováhu.

Takže, ak chcete jesť sóju, toto sú jej relatívne bezpečné varianty:

1. Natto

Jedná sa o fermentované sójové bôby s lepkavou textúrou a chuťou sa podobajú syru.

Obsahuje nattokinázu, veľmi silnú látku na riedenie krvi. Je tiež najlepším zdrojom vitamínu K2 na svete. Ďalej obsahuje prospešné baktérie bacillus subtilis.

Natto nájdete vo väčšine obchodov s ázijskými potravinami.

2. Tempeh

Ide o fermentovaný sójový koláč s tuhou textúrou. Chutí podobne ako huby.

3. Miso

Miso je fermentovaná sójová pasta so slanou maslovitou textúrou. Často sa pridáva do miso polievky.

4. Sójová omáčka

Tradične sa sójová omáčka vyrába fermentáciou sójových bôbov, soli a enzýmov.

Tu však buďte opatrní, pretože dnes sa mnohé jej druhy vyrábajú umelo za pomoci chemických procesov, nie fermentácie.

Záver

Nezabudnite, že všetky spracované sójové produkty nevyužívajúce pri výrobe fermentáciu, nie sú zdravé. Tie zahŕňajú: sójové mlieko, sójové mäso, sójový syr, sójové energetické a proteínové tyčinky, sójovú zmrzlinu, sójové práškové proteíny a iné výrobky.

Dávajte si tiež pozor na bežné pečivo, pretože dnes sa sójová múka pridáva aj do neho.

Najlepším a neraz aj jediným spôsobom, ako sa v strave vyhýbať sóji, je kupovať si základné suroviny a z nich si sami pripravovať svoje jedlo.

Základom zdravého stravovania je: nespracované, fermentované a čerstvé.

Spracovanému sa vyhýbajte vždy, keď sa to dá. Platí to tak pre sóju, ako aj ostatné druhy potravín. Dodržujte to a ste na správnej ceste za zdravím.

ZDROJ: vylectese