“Dnešné vysoko vyvinuté technológie nielenže nedokážu odstrániť zo sóje anti-výživné látky a toxíny, ktoré sa v nej prirodzene nachádzajú, ale dokonca výrobný proces v nich zanecháva aj ďalšie toxické a rakovinotvorné látky, ktoré vznikajú pri spracovaní počas vysokých teplôt.” Pokračuje vo vysvetľovaní .

Úplne najhoršie látky z najhorších sú rozštiepené zlúčeniny ako sójový proteínový izolát a hydrolyzovaný rastlinný proteín. Dôvodom je fakt, že tieto látky obsahujú fytáty, ktoré blokujú vstrebávanie minerálov.

Okrem toho tiež blokujú enzým trypsín, ktorý je potrebný pre správne trávenie bielkovín.

Tofu je na tom o trochu lepšie, pretože sa jedná o produkt z celých sójových bôbov, avšak aj ono obsahuje anti-výživné látky zmienené vyššie.

Zdravotné problémy spájané s konzumáciou sóje

Z mnohých zaznamenaných zdravotných ťažkostí spojených s konzumáciou sóje a produktov z nej by sme chceli poukázať na nasledujúce:

Problémy so štítnou žľazou – vrátane priberania na váhe, letargia, nevoľnosťou, únavy, vypadávanie vlasov a straty libida
Rakovina – hlavne štítnej žľazy, prsníka a pankreasu
poškodenie mozgu
Choroby pohlavných orgánov
sójové alergie

Medzitým Dr. Daniel s kolegami preštudovali niekoľko štúdií o sóji a zistili, že sója neznižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi tak, ako sa to o nej hovorí.

Ba naopak, u mnohých ľudí zvyšuje hladinu nebezpečného homocysteínu, ktorý zvyšuje riziko ochorenia srdca, mozgovej mŕtvice a vrodených defektov.

Podľa Dr. Daniela, sója výrazne zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Na základe týchto výsledkov poslali výskumníci 65 stránkovú petíciu americkému Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA), kde ich vyzvali, aby zakázali tvrdenie, že “sója predchádza chorobám srdca,” ktoré schválili v roku 1999.

Sója a ohrozenia detí

Je tiež dôležité vedieť, že zvýšenému riziku z konzumácie sóje čelia hlavne deti a dojčatá, hlavne kvôli jej vlastnostiam, pri ktorých napodobňuje činnosť niektorých hormónov.

Štúdia zverejnená v medicínskom žurnále Lancet ukázala, že každodenné vystavenie chemikáliám, ktoré napodobňujú pohlavný hormón estrogén obsiahnutý v sójových detských mliekach, bolo 6 až 11-krát vyššie ako u dospelých ľudí konzumujúcich sóju.

Koncentrácia týchto látok v krvi bola u detí na úrovni 13 000 až 22 000 vyššie ako samotný hormón estrogén.

Deti, ktoré sú výlučne kŕmené sójovým mliekom, dostanú po prepočítaní na váhu ekvivalent 5 antikoncepčných piluliek denne!

Preto vás prosíme, nekŕmte svoje batoľatá sójovými detskými mliekami, ani staršie deti inými sójovými výrobkami.

Hormonálne účinky sóje sú tak silné, že dokonca aj tehotné ženy by ju nemali konzumovať pre bezpečnosť ich ešte nenarodeného dieťaťa.

Článok pokračuje na ďalšej strane.