Ak máte nekvalitný spánok, alebo dokonca nočné mory, skúste sa zamyslieť nad tým, čo je príčinou. Podľa najnovších štúdií za to môžu niektoré potraviny. Trebárs burgery, syry alebo sladkosti.

Štúdia došli k prekvapivému záveru. Keď si totiž dáte pred spaním veľký hovädzie burger, pravdepodobnosť výskytu nočných môr sa zvýši 3,5-krát! Tieto klasické burgery obsahujú vedľa hovädzieho mäsa taktiež roztavený syr, slaninu, majonézu a cibuľu. Super kombinácia, ale úplne nevhodná pred spaním. José Gabriel Medina, odborník na liečbu spánkových porúch, uviedol, že táto kombinácia je pre spánok absolútne vražedná!

Tore Nielsen, profesor psychiatrie a riaditeľ laboratória Dream and Nightmare v Montreale, dokonca tvrdia, že jedlo môže ovplyvniť u niektorých ľudí sny. Samozrejme že existujú aj iné faktory ako len jedlo, ktoré majú vplyv na spánok.

Avšak v jednej štúdii, ktorú publikoval psychiater Nielsen v časopise Frontiers in Psychology, takmer dvadsať percent vysokoškolákov, ktorí sa zúčastnili výskumu, uviedlo, že ich sny boli ovplyvnené jedlom, ktoré skonzumovali neskoro v noci. Najčastejšími spúšťačmi zlých snov boli mliečne výrobky, ďalej korenené mäsité pokrmy a jedlá, ktoré obsahovali veľa cukrov.

Článok pokračuje na druhej strane.