Dnes už jedenásťročnému Adamkovi operovali krčné mandle. Štyri dni po zákroku chlapec začal silno krvácať. Nedlho potom upadol do kómy a teraz má poškodený mozog. Jeho otec Ján Vyčítal sa vyjadril, že v pardubickej nemocnici, ktorá za zničený život jeho syna údajne mohla, sa správala arogantne a odmietali zaplatiť prípadné odškodnenie. Tento nešťastný ľudský príbeh teraz zachytáva český dokument “Infiltrácia: Obchod so svedomím”. Použité sú v ňom zábery z bezpečnostných kamier z chodieb zdravotníckeho zariadenia, na ktorých vidno, ako chlapec silno krváca, no pomoc je v nedohľadne. Nakoniec došlo až k poškodeniu mozgu.

Podľa Jána Vyčítala, otca postihnutého Adamka, za celú kauzu môže personál pardubickej nemocnice. “Na mieste zistili, že ambulancia je zamknutá a opustená. Detská lekárka, ktorá ich sprevádzala, od syna vzápätí v pokoji s rukou vo vrecku odišla, bez toho aby mu akokoľvek pomohla. Neskôr ich opustila i bezradná detská sestra,” popísal pred časom hrozný moment v nemocnici Jan Vyčítal. “Adamko má poškodený takmer celý mozog. Len ťažko, skôr vôbec človek nedokáže prijať túto informáciu, toto oznámenie lekárov. Uvedomujete si, že už nikdy nebude nič ako predtým. Ale vlastne toto odmietate prijať. A nesmiete to prijať, pretože inak sa táto situácia ani nedá zvládnuť. Musíte veriť a dúfať, že sa Adamkov stav bude vyvíjať, “dúfal Adamkov otecko.

Príbeh Adamka, ktorý bol zahrnutý do programu Inflitrácia: Obchod so svedomím, otriasol celým národom. Vďaka kamerovému záznamu boli diváci svedkami posledných okamihov vtedy ešte zdravého Adamka, ktorý pár dní pred tým v pardubickej nemocnici podstúpil banálnu operáciu – odstránenie krčných mandlí. Kvôli neschopnosti personálu a nezáujmu detskej lekárky išlo chlapcovi o život. Len vďaka záchranárom, ktorí ho resuscitovali, Adamek prežil. Je ale vo vigilnej kóme, čo znamená, že jeho orgány síce pracujú, hlava ale nie.

Česká televízia odvysielala ďalší diel dokumentu Infiltrácie, tentoraz s názvom Obchod so svedomím. Všetky tri prípady, ktoré boli divákovi predstavené, pochádzali z prostredia nemocnice. Spojivo medzi všetkými situáciami bolo predovšetkým ľudské svedomie, bezmocnosť a absolútnu zlyhanie lekárov – ako z hľadiska medicínskeho, tak i ľudského. Príbeh Adamka otriasol celým národom, vedľa neho nám dokument predstavil aj pani Katarínu, ktorá kvôli nedbanlivosti a ľahostajnosti svojho gynekológa prišla o obe deti.

Kým Českom úplne otriasa prípad jedenásťročného Adamka, ktorý bol vinou zdravotnej sestry a lekárky pripútaný na lôžko a nezaobíde sa bez celodennej starostlivosti, ku kauze sa po dokumente Infiltrácia: Obchod so svedomím pre DVTV vyjadril aj námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. “Sestra bola nepoužiteľná a ľahko zlyhala aj lekárka, dominantne to ale bolo zlyhanie jednotlivcov. To dieťa malo zostať na oddelení, poskytovať starostlivosť niekde na chodbe je zásadne zle, “tvrdí.

Článok pokračuje na ďalšej strane.