Mali by sme mať svoj krvný tlak pod kontrolou. Keď sme starší tak oveľa viac. Ak nie, tak to bude pre nás škodlivé. Vysoký krvný tlak je definitívne zdravotné riziko.

Prečo? Poškodí vám tepny v srdci, obličkách po celom tele, čo vedie k srdcovému infarktu, mŕtvici a ku veľa ďalším zdravotným problémov. To je dôvod, prečo lekári odporúčajú vysoký krvný tlak znížiť. Musíme však pamätať. Čo je správne pre reguláciu krvného tlaku pre 50-tnika nemusí fungovať pre 80-ročných.

Odborníci sa vám budú snažiť zmapovať obraz vášho krvného tlaku v priebehu vášho veku. Od 20-tich rokov vám lekári odporúčajú vyšetriť si krvný tlak pravidelne raz za 2 roky.

Váš krvný tlak stúpa a každým tepom srdca a klesá, keď je vaše srdce uvoľnené.Môže sa meniť z minúty na minútu, ovplyvňuje ho držanie tela, cvičenie, stres alebo spánok. Malo by to viesť k správnej hladine a to ku 120/80. Ak je váš krvný tlak vyšší ako je normálna hodnota, mali by ste si ho pravidelne každý týždeň merať. Pokiaľ máte namerané hodnoty vyššie ako 140/90, tak by ste mali ísť k lekárovi a zistiť si liečebný program. Tabuľka na nasledujúcej strane vám prezradí aký krvný tlak by ste mali mať aby ste sa nemuseli obávať o vaše zdravie…

Článok pokračuje na ďalšej strane.