Hľadanie „zdravých“ lupienkov stále pokračuje
Podobne, ako sa pátra po svätom Grále, pátra sa i po metódach akými by potravinárske spoločnosti mohli zlepšiť kvalitu svojich síce výnosných, no zdravie poškodzujúcich výrobkov.

Do konca roku 2011 mala byť receptúra polovice Frito-lay produktov od spoločnosti Pepsi prepracovaná tak, aby jej produkty obsahovali viac prírodných prísad.

Táto zmena bola súčasťou plánu spoločnosti PepriCo, ktorá mala záujem dostať sa na trh so zdravou stravou.

Správa uverejnená vo Wall Street Journal informovala aj o tom, že do roku 2020 spoločnosť dúfa vo zvýšenie investície do oblasti výživy z 10 biliónov dolárov na 30 biliónov.

PepsiCo by mala odstrániť z produktov všetky rizikové látky, ako napríklad glutaman sodný (MSG). Táto, ale aj iné prísady budú nahradené prírodnými koreninami, ako sú melasa a paprika.

Spoločnosť tiež plánuje nahradiť umelé farbivá cviklovým džúsom, červenou kapustou a mrkvou. Približne 60 rôznych produktov sa podrobí takejto „premene“.

Tieto kroky by mali ísť príkladom všetkým spoločnostiam.

Je to totiž perfektný spôsob, akým môžu aj spotrebitelia pozmeniť výrobu potravín tak, aby nášmu zdraviu neškodili.

Výrobky so zmenenou receptúrou budú síce považované za menej škodlivé, no pravdou ostáva, že zemiakové lupienky nebudú nikdy zdravou voľbou.

Prírodné lupienky sú menšie zlo, no vedzte, že pravidelná konzumácie tejto potraviny bude tak či tak mať vplyv na vaše zdravie.

Faktom je, že moderné ochorenia, ako rakovina, srdcové ochorenia, obezita či cukrovka, sú spojené so stravovaním. No a produkty zo spracovaných zemiakov nie sú najlepšou voľbou ak nechcete prispieť k zhoršeniu štatistík chorôb.

Ako sa ale vyhnúť toxínom, ktoré vznikajú počas tepelnej úpravy potravín?
Čím viac stravy jete v surovej podobe, tým zdravší budete.

Preto aby ste znížili množstvo toxínov, ktoré prijímate, bude určite dobré obmedziť množstvo varenej strany a polotovarov na minimum a konzumovať viac surovej stravy.

Ešte lepšie bude, ak bude približne 80% toho čo zjete v surovej forme, keďže je to jeden z najväčších faktorov, vďaka ktorým si udržíte dlhodobo dobré zdravie.

Je ťažké zmeniť svoje stravovacie návyky, no vyhnúť sa tým najhorším veciam bude dobrým štartom.

Zredukujte konzumáciu vyprážaných hranolčekov, zemiakových lupienkov, šišiek a limonád či už normálnych alebo diétnych, pretože, ako sa ukázalo, umelé sladidlá sú ešte horšie ako fruktóza.

Zdravé stravovanie ide ľahko
Nie sú to iba toxické látky, ktorých by sme sa mali obávať.

Ak varíte alebo pečiete jedlo pridlho, ničíte tak aj jeho nutričné hodnoty, čo by malo byť hlavným dôvodom prečo jesť surovú stravu.

Polosurové organické vajce pochádzajúce z voľného výbehu má vysokú nutričnú hodnotu.

To isté platí aj pre mlieko. Mlieko je omnoho zdravšie, keď je čerstvé a neupravované, pretože práve počas pasterizácie sa stáva pre nás škodlivým.

Surová, organická a lokálne pestovaná zelenina, organické mäso z voľne sa pasúcich zvierat, zdravé oleje, čisté nespracované mliečne výrobky, orechy a semienka – to všetko bude mať pozitívny vplyv na vaše zdravie.

Takáto strava je prírodná a celé jedlá si pripravíte rýchlo a ľahko.

Článok pokračuje na ďalšej strane.