Je však pravda, že jedna z najnebezpečnejších látok, ktoré sa v zemiakových lupienkoch našli, sa do nich nepridáva počas výrobného procesu. Ide o vedľajší produkt výroby.

Média sú plné informácií o tejto riskantnej chemickej látke, takže je vám asi jasné, o čom to celé je.

Nebezpečný akrylamid
Akrylamid je chemická látka, ktorá dokáže spôsobiť rakovinu a niektorí výskumníci ju vidia aj ako potenciálne neurotoxickú látku.

Vzniká vtedy, keď je jedlo, ktoré do veľkej miery obsahuje najmä sacharidy, pečené, vyprážané či smažené pri vysokých teplotách.

Hranolčeky a zemiakové lupienky sú najnebezpečnejšie spracované potraviny, no je až desivé predstaviť si, aké veľké množstvo potravín, ktoré sa varia pri teplote nad 100°C obsahuje túto toxickú chemickú látku.

Aby sme si to spresnili, akrylamid vzniká vtedy, keď povrch potraviny dostane trošku suchší a zlato-hnedý vzhľad počas ohrievania.

Akrylamid nájdete hlavne v:

Zemiakoch: zemiakové lupienky, hranolčeky a ostatné potraviny vyrobené zo zemiakov.
Zrnách: chlebová kôrka, toasty, krekry, chlieb, pražené raňajkové cereálne a ďalšie
Káva: zrná praženej kávy a mletá káva. Toto môže byť pre vás poriadnym prekvapením, no napríklad taká čakanková káva obsahuje 2-3 krát viac akrylamidu ako normálna káva.

Koľko akrylamidu konzumujete?
Najvyšší limit akrylamidu v pitnej vode je 0.12 mikrogramov v 2,5 dcl pohári vody. Približne 170 g hranolčekov obsahuje 60 mikrogramov akrylamidu, čo je 500 krát viac ako akceptovaný limit.

To isté platí aj pri zemiakových lupienkoch.

Množstvo akrylamidu je v nich tak vysoké, že v roku 2005 Kalifornia obžalovala tie spoločnosti, ktoré neinformovali spotrebiteľov o možných zdravotných problémoch, ktoré so sebou produkty obsahujúce akrylamid prinášajú.

V roku 2008 dospeli k dohode a odvtedy Frito-Lay a ostatné spoločnosti súhlasili so znížením množstva akrylamidu vo svojich zemiakových lupienkoch na 0,27 mikrogramov.

Táto hodnota je už pomerne nízka, takže už nebolo potrebné žiadne varovanie o možnom riziku rakoviny.

Nadácia pre práva životného prostredia sídliaca v Kalifornii vydala správu „Čím sú preplnené zemiakové lupienky: Množstvo rakovinu-spôsobujúceho akrylamidu v zemiakových lupienkoch známych značiek.“, poukazujúcu na nebezpečenstvo spojené s konzumáciou lupienkov.

Ich analýza ukázala, že dané produkty presahovali minimálne 39 krát a maximálne až 910 krát povolené množstvo akrylamidu!

Najhoršie produkty dostupné v tom čase na trhu boli:

Cape Cod Robust Russet: 910 krát viac akrylamidu ako bolo legálne povolené
Kettle Chips (jemne solené): 505 krát viac
Kettle Chips (medovo dijonske): 495 krát viac
Pečené hranolčeky môžu byť ešte horšie ako smažené
Možno by ste si mali dva krát premyslieť či siahnete po pečených hranolčekoch. Tie rozhodne nie sú o nič zdravšie ako smažené a teda sa takto nevyhnete ani žiadnym zdravotným rizikám.

Ako sme už totiž spomínali, akrylamid vzniká vtedy, keď sa potravina spracováva pri vysokých teplotách, takže pre pečenie to platí tiež.

Podľa FDA, pečené hranolčeky obsahujú tri krát viac akrylamidu ako normálne hranolčeky.

To isté platí pre ostatné podobne spracované potraviny, avšak spracovanie zemiakov pri vysokej teplote je jedným z najhorších spôsobov ako ich pripravovať.

FDA tvrdí, že smažené Ore Ida Golden Fries obsahujú 0,11 miligramov akrylamidu a v pečenej forme až 1,10 miligramov!

Článok pokračuje na ďalšej strane.