Viaceré štúdie ukazujú, že étericky (esenciálny) olej z jednej bežnej liečivej bylinky má až prekvapivo silné antiseptické, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

Nedávny výskum dokonca odhalil, že uvedený éterický olej výborne znižuje bolesti pri rôznych ochoreniach, a to tak infekčných (bolesti hrdla), ako aj chronických (napríklad artritída a bolesti kĺbov).

Reč je o tymiane. Možno ste si už všimli, že väčšina dezinfekčných obrúskov a ústnych vôd obsahuje tymol, ktorý sa radí medzi fenoly. Nie je to náhoda.

Túto vlastnosť tymianu využívajú mnohé už existujúce produkty. Jeho využitie na liečbu rôznych ochorení je však omnoho širšie.

V ľudovej medicíne sa účinky tymianu a iných esenciálnych olejov využívajú na zápaly a zmierňovanie bolestí už od nepamäti.

Štúdia zistila, že tymianový olej pôsobí lepšie než ibuprofén
Tím výskumníkov z iránskej Univerzity Babol potvrdil, že tymian nefunguje len ako silný prostriedok proti bolesti, ale tiež zmierňuje bolesť pri silnej menštruácii, a to ešte lepšie ako Ibuprofén.

Štúdia zahŕňala 84 vysokoškolských študentiek, ktoré trpeli silnou menštruáciou. Boli vo veku 15 až 24 rokov. Všetkým diagnostikovali dysmenoreu.

Tento stav sa prejavuje bolestivými kŕčmi, ktoré môžu a nemusia sprevádzať príznaky ako sú závraty, bolesti hlavy, nevoľnosť a bolesti chrbtice.

Na druhej strane, sekundárna dysmenorea znamená, že príčina bolesti je iné ochorenie.

Spomínaní výskumníci definovali primárnu dysmenoreu ako stav, ktorý sa objavuje v priebehu 2 rokov od začiatku prvej menštruácie a nie je spojený s bolesťou počas ostatných dní cyklu.

Má to zmysel, pretože bolestivá menštruácia je častejšia u mladších žien v priebehu prvých rokov od začiatku prvej menštruácie.

Článok pokračuje na ďalšej strane.