„Je desivé, koľko podobností existuje medzi týmto [farmaceutickým] priemyslom a zločineckým gangom. Zločinecký gang zarába nechutné množstvá peňazí, ako aj tento priemysel.

Vedľajšími účinkami a sprievodnými javmi organizovaného zločinu sú zabíjanie a smrť. Vo farmaceutickom priemysle sú vedľajšie účinky rovnaké. Zločinecký gang podpláca politikov a iných. To isté robí aj tento priemysel…“ – bývalý viceprezident spoločnosti Pfizer pharmaceuticals.

Ak veríte tomu, že farmaceutické korporácie majú vo veľkej úcte zdravie bežnej verejnosti, je načase sa nad tým zamyslieť.

Tento priemysel je taký plný príkladov podozrivých úmrtí, vydierania, rozkrádania, korupcie, obštrukcie spravodlivosti, defraudácie, falošných správ, obťažovania a zoznamov ľudí, ktorých treba zabiť, že by to donútilo červenať sa aj toho najdrsnejšieho bossa mafie.

„Big Pharma“ síce pravidelne dostáva od Ministerstva spravodlivosti USA miliardové pokuty, no tieto obrovské pokuty korupciu neobmedzujú. Hľadí sa na ne len ako na „náklady, súvisiace s podnikaním“ podobné plateniu každomesačných účtov za domácnosť.

Ako lekár a výskumník má Peter C Gøtzsche s kriminalitou spájajúcou sa s farmaceutickým priemyslom skúsenosti z prvej ruky – a následne odhalil masívny podvod v článku „Smrtiace lieky a organizovaný zločin: ako Big Pharma podplatila zdravotnú starostlivosť“.

Nebezpečná veda
Ako uviedla The Nordic Cochrane Center – nezisková organizácia vytvárajúca spoľahlivé, dostupné informácie, neovplyvňovaná komerčným sponzorstvom a inými konfliktami záujmov, Dr. Gøtzsche má pôsobivé klinické skúsenosti:

Profesor Peter C Gøtzsche promoval v roku 1974 ako magister vied z biológie a chémie a v roku 1974 aj ako lekár. Je odborníkom na internú medicínu. V období rokov 1975 – 1983 pracoval v liekovom priemysle, kde sa zaoberal klinickými pokusmi a regulačnými záležitosťami a v období rokov 1984 – 1985 v kodanských nemocniciach.

Spolu s 80 ďalšími odborníkmi pomáhali v roku 1993 zakladateľovi, sirovi Iainovi Chalmersovi, so zakladaním globálnej siete The Cochrane Collaboration, a v tom istom roku založil The Nordic Cochrane Center.

V roku 2010 sa stal na Kodanskej univerzite profesorom Návrhu a analýzy klinického výskumu.

Peter C Gøtzsche publikoval vyše 70 štúdií vo „veľkej päťke“ časopisov (BMJ, Lancet, JAMA, Ann Intern Med a N Engl J Med) a jeho vedecké práce boli viac ako 15 000-krát citované.

Článok pokračuje na ďalšej strane.